Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Strauss-Kahn údajne ponúka za mlčanie milión

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn

NEW YORK - Priatelia bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominiqua Straussa-Kahna, ktorý bol obvinený okrem iného z pokusu o znásilnenie, údajne kontaktovali rodinu jeho údajnej obete v snahe pokúsiť sa o mimosúdne vyrovnanie. Strauss-Kahn by údajne bol ochotný zaplatiť sumu od jedného milióna vyššie, aby sa vyhol medializovanému procesu a porote. Tvrdí to aspoň denník New York Post, ktorý sa odvoláva na svedectvo istej francúzskej podnikateľky blízkej Strauss-Kahnovi a jeho rodine.

Obrátiť sa nemohli priamo na chyžnú, ktorá Straussa-Kahna obvinila zo sexuálneho napadnutia a ktorá je pod ochranou newyorských úradov. Kontaktovali teda aspoň jej príbuzných v Guinei, ktorí sú z dosahu amerických orgánov.
    

"Už hovorili s jej rodinou. Určite to skončí mierovou cestou. (Strauss-Kahn) sa z toho dostane a odletí späť do Francúzska. Do väzenia sa vôbec nedostane. Tá žena dostane veľa peňazí," uviedla osoba, ktorú list nemenoval.
    

Nádej na vyrovnanie je teda údajne veľká, zvlášť keď ide o ľudí z krajiny, kde je veľmi nízky priemerný mesačný plat a kde časť rodiny chyžnej si nemôže dovoliť zaobstarať si ani topánky.
    

Francúzsky denník France-Soir v tejto súvislosti pripomína, že finančné vyrovnanie medzi žalujúcou a žalovanou stranou je v USA pomerne bežné. Využil toho v roku 1994 napríklad spevák Michael Jackson, ktorý bol obvinený zo sexuálneho zneužívania mladistvého. Výmenou za nezverejnenú sumu, ktorá však podľa odhadov dosiahla niekoľkých miliónov dolárov, sa Jackson súdu vyhol.
    

New York Post však poznamenáva, že v prípade Straussa-Khana sa do záležitosti vložil priamo štát. Aj bez svedectva napadnutej na súde vyšetrovatelia veria, že majú dostatok dôkazov k tomu, aby bol obvinený a proces mohol byť zahájený.
    

Jednak majú k dispozícii jej výpoveď zaznamenanú na videu, svedectvá už poskytnuté porote, ktorá rozhodla o začatí procesu, a tiež výpovede ďalších zamestnancov hotela, kde sa incident stal. Najdôležitejšími dôkazmi sú potom podľa interných informácií newyorskej polície nájdené vzorky DNA: na koberci v izbe a na šatách chyžnej sa našli Strauss-Kahnove spermie.
    

Pre bývalého šéfa MMF by tak podľa znalcov amerického práva zostala jediná cesta, ako zastaviť súd, a síce priznať sa a dohovoriť sa na čo najnižšom možnom treste. Obvinený je však v niekoľkých bodoch vrátane použitia násilia a obmedzovania osobnej slobody. Obhajoba sa ale asi bude snažiť tvrdiť, že všetko sa dialo so súhlasom chyžnej. Strauss-Kahn trvá na tom, že je nevinný.
    

Televízna stanica Fox News dnes prišla s ďalšími podrobnosťami okolo celej udalosti. Šesťdesiatdvaročný Strauss-Kahn vraj na ženu stále kričal: "Či nevieš, kto ja som?"
    

"Prosím, prestaňte. Ja túto prácu potrebujem. Nemôžem o ňu prísť. Prosím prestaňte," reagovala zúfalo chyžná. "Nie, dievčatko, neboj, o prácu neprídeš. Ty nevieš, kto ja som?" odpovedal vraj Strauss-Kahn.
    

Napriek jej odporu ju ťahal cez izbu a nútil ju k orálnemu sexu. Žene sa potom podľa týchto informácií podarilo ho odstrčiť. Strauss-Kahn pritom narazil chrbtom na kus nábytku, od ktorého si odniesol ranu. Na plachte sa potom našla krv.
    

Hromadiace sa podrobnosti k prípadu aj svedectvo iných žien, ktoré mali čo do činenia so Strauss-Kahnom, naznačujú jeho pravdepodobný psychologický profil: v priebehu rokov, keď bol vo vysokom postavení, v ňom musel so stúpajúcimi nárokmi na sexuálne uspokojenie, kedy potreboval dobývať a nestačili mu vždycky služby poslušných prostitútok, narastať aj pocit neobmedzenej moci a teda aj beztrestnosti. Je možné predpokladať, že prípadov napadnutia bolo viac, ale že doteraz sa mu vždy darilo záležitosť rôznymi spôsobmi, vrátane finančných, zamiesť pod koberec.
    

Svedectvo o tom, že keď Strauss-Kahn po newyorskom incidente volal manželke a nekonkrétne hovoril o tom, že sa asi stal ťažký prúser, ukazuje, že si aj sám uvedomil, že tentoraz "veľa prestrelil".
    

Čo Straussa-Kahna každopádne v najbližších hodinách čaká, je pravdepodobne ďalšie sťahovanie v rámci "domáceho väzenia". V dome, kde teraz býva v prenajatom byte, mu dali spolumajitelia do dnešného dňa lehotu, aby budovu opustil. Ďalšie bývanie sa mu podľa New York Post zháňa ťažko, pretože realitní agenti od neho dávajú ruky preč. Jeho ďalšia rezidencia by každopádne už nemal byť byt, ale nejaký dom pokiaľ možno v ústraní. Strauss-Kahn si pritom už nekladie nároky na úroveň adresy, čo je inak pre newyorskú smotánku pomerne dôležitá vec.
    

Strauss-Kahn bol prepustený na kauciu niekoľkých miliónov dolárov výmenou za to, že bude pod neustálym dohľadom súkromnej ​​bezpečnostné agentúry. Je neustále monitorovaný kamerou a nosí elektronický náramok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu