Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čo sa zmení po zvýšení minimálnej mzdy?

Vypláca vám zamestnávateľ len minimálnu mzdu? Jej výška bola doteraz 6 900 korún. Od 1. októbra však platí nariadenie vlády, vďaka ktorému sa minimálny mesačný plat zvýši o 700 Sk. Znamená to, že ak ste riadnym zamestnancom a pracujete na plný úväzok, na vašej výplatnej páske by sa mala objaviť v hrubom aspoň táto suma.

Výška minimálnej mzdy je po novom 43,70 Sk za každú odpracovanú hodinu, čo za mesiac predstavuje 7 600 Sk. Ak dostávate čiastočný invalidný dôchodok alebo ste mladistvý zamestnanec od 16 rokov, prislúcha vám 75 % tejto sumy. Požívatelia invalidného dôchodku, invalidní zamestnanci do 18 rokov a zamestnanci do 16 rokov majú nárok na 50 % uvedenej sumy.

Vyššie odvody

Z minimálnej mzdy sa určuje výška sociálneho a zdravotného poistenia. Samostatne zárobkovo činné osoby tiež siahnu hlbšie do vrecka. Okrem odvodov ovplyvňuje minimálna mzda aj ďalšie príspevky a dávky (aktivačný príspevok, príspevok pre zamestnávateľov na zriadenie chránenej dielne, príspevky pre nezamestnaných na samostatné zárobkové činnosti a pod.). Zmení sa aj posudzovanie škôd a hmotnej núdze. Preddavky a vymeriavacie základy sa budú vypočítavať podľa novej minimálnej mzdy od januára 2007. Za mesiac október sa budú platiť poistné sumy z vymeriavacieho základu 7 600 korún a menej v termíne do 8. novembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu