Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda zvýši minimálnu mzdu na 7600 korún

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Minimálna mzda sa od októbra zvýši na 7600 Sk zo súčasných 6900 korún. Rozhodla o tom dnes vláda. Ministerstvo práce pôvodne navrhovalo o sto korún nižší nárast minimálneho zárobku, kabinet však nakoniec pristúpil na požiadavku odborárov.

Minimálna mzda tak od októbra presiahne 40 percent priemernej mzdy, ktorá bola v druhom štvrťroku podľa Štatistického úradu vyššia ako 18.000 korún. Cieľom odborárov je dostať ju na úroveň 60 percent. V porovnaní so životným minimom, ktoré platí od júla, bude minimálna mzda vyššia o 1850 korún.

Na minimálnu mzdu je dnes naviazaných viac ako 40 predpisov, čo komplikuje a predražuje jej zvyšovanie. K ďalšej úprave minimálnej mzdy by mala prísť až od januára 2008. Dovtedy by mali možnosti jej zvyšovania a previazanosť s ďalšími zákonmi posúdiť komisie zložené zo zástupcov vlády a sociálnych partnerov.

V Česku sa minimálna mzda zvýšila od júla zo 7570 na 7955 českých korún, čo je asi 10.490 slovenských korún. V tomto roku to bolo už druhé zvýšenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu