Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Vláda prijíma hlavne populárne opatrenia

Robert Fico a Ján Kubiš
Robert Fico a Ján Kubiš

BRATISLAVA - Slovenská vláda zatiaľ prijíma hlavne populárne opatrenia, ktoré zvyšujú výdavky štátu. Záväzok dodržať schodok verejných financií na úrovni do troch percent hrubého domáceho produktu v budúcom roku preto bude ťažké, zhodli sa ekonómovia oslovení ČTK.

"Je vidieť nevôľu robiť nepopulárne opatrenia," povedal analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Kabinet premiéra Roberta Fica vo štvrtok prijal rad zmien, ktoré výrazne zasiahli do ekonomických reforiem prechádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu. Ministri sa napríklad dohodli na opätovnom zavedení podpory na bývanie pre mladých ľudí, znížili daň z pridanej hodnoty na lieky a zdravotnícke pomôcky alebo na štyri mesiace prechodne zvýšili zdravotné odvody za poistencov štátu.

Na druhej strane vláda tiež rozhodla, že ľudia s vyššími príjmami budú platiť viac daní a podniky nebudú môcť poskytovať tretiemu sektoru podporu ako v súčasnosti. Návrhy ešte musí schváliť parlament, kde má koalícia väčšinu.

Analytik UniBanky Viliam Pätoprstý si myslí, že plánované zmeny ešte prehĺbia schodok verejných financií o 0,2 percenta hrubého domáceho produktu. "Nie je to dôvodom na radosť. Zároveň však platí, že ak nedôjde k ďalším opatreniam, tak tie dve desatiny by mohol pohltiť vyšší rast HDP alebo viazanie výdavkov," dodal.

Premiér Fico aj minister financií Ján Počiatek však ubezpečujú, že Slovensko splní podmienku verejného schodku, aby mohlo zaviesť euro v roku 2009. "Vláda by sa nemala zahrávať s dôverou investorov, keď už mnohokrát potvrdila zavedenie eura od roku 2009," poznamenal Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka.

Rozpočet na budúci rok podľa analytikov trojpercentný záväzok potvrdí, jeho reálne plnenie sa však ukáže až počas roka. Návrh rozpočtu má vláda schváliť a predložiť do parlamentu do polovice októbra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu