Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Minimálna mzda by sa mohla zvýšiť na 7500 Sk

BRATISLAVA - Minimálna mzda, ktorú na Slovensku v súčasnosti poberajú necelé dve percentá zamestnancov, by mala od októbra vzrásť o 600 korún na 7500 Sk. Návrh ministerstva práce dnes odporučila kabinetu Roberta Fica schváliť Legislatívna rada vlády po zapracovaní jej pripomienok.

Najnižší mesačný zárobok by mal od októbra presiahnuť 40 percent priemernej mzdy, ktorá v druhom štvrťroku podľa Štatistického úradu presiahla 18.000 korún. Cieľom odborárov je dostať ho na úroveň 60 percent. V porovnaní so životným minimom, ktoré platí od júla, bude minimálna mzda vyššia o 1750 korún.

Pohľad zamestnávateľov a odborárov na minimálnu mzdu je tradične odlišný. Kým odborári na rokovaniach tripartity žiadali jej zvýšenie na 7600 Sk, zástupcovia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení pripúšťali nárast na 7430 korún. Ďalšia zamestnávateľská organizácia, Republiková únia zamestnávateľov, je za úplné zrušenie minimálnej mzdy.

Na minimálnu mzdu je dnes naviazaných viac ako 40 predpisov, čo komplikuje a predražuje jej zvyšovanie. K ďalšej úprave minimálnej mzdy by mala prísť až od januára 2008. Dovtedy by mali možnosti jej zvyšovania a previazanosť s ďalšími zákonmi posúdiť komisie zložené zo zástupcov vlády a sociálnych partnerov.

V Česku sa minimálna mzda zvýšila od júla zo 7570 na 7955 českých korún (asi 10.490 slovenských korún). V tomto roku to bolo už druhé zvýšenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu