Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Budúci rodičia budú dostávať 15.460 Sk na prvé dieťa

BRATISLAVA - Štát by mal prispievať budúcim rodičom pri narodení prvého dieťaťa 15.460 korún. Jednorazovú dotáciu dnes navrhol zvýšiť o 11.000 korún vládny kabinet Roberta Fica. Schváliť ho musí ešte parlament. Na rozdiel od Česka, kde poslanci na jar zvýšili príspevok pri narodení pre všetky deti na asi 23.000 slovenských korún, na Slovensku budú rodičia pri ďalších deťoch tak ako v súčasnosti dostávať 4460 korún.

Ministerstvo práce, ktoré zvýšenie príspevku navrhlo, chce prispieť vo väčšej miere na prvorodených preto, že pri ich narodení majú rodičia najvyššie výdavky. Ďalšie deti už môžu podľa ministerstva používať niektoré veci po staršom súrodencovi.

Nárok na pätnásťtisícový príspevok bude mať podľa predbežných odhadov necelá polovica z približne 55.000 detí, ktoré sa rodia na Slovensku. V budúcom roku si príspevky vyžiadajú zo štátneho rozpočtu asi 290 miliónov korún.

Proti plánu ministerstva práce namietalo ministerstvo financií, pretože na ďalšie dávky v rozpočte údajne chýbajú peniaze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu