Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rodičovský príspevok sa od septembra zvyšuje!

Dobrá správa pre všetkých rodičov! Suma rodičovského príspevku sa zvýši o dvestodesať korún. Máte naň nárok? Jednou z podmienok, ktoré by ste mali spĺňať, je mať dieťa vo veku do troch, ale v niektorých prípadoch aj do šiestich rokov. V prípade, že si nie ste istí podmienkami vyplácania, alebo ako a kde o príspevok požiadať, Nový Čas vám poradí.

Rodičovským príspevkom vám môže štát prispieť na zabezpečenie starostlivosti o dieťa. Pred tým, ako oň požiadate, by ste si však mali overiť, či spĺňate stanovené podmienky na jeho vyplatenie.

Podmienky vyplácania
Nárok na príspevok vám vzniká v tom prípade, ak ste rodičom dieťaťa do troch rokov. Do 6 rokov veku dieťaťa môžete poberať dávky vtedy, keď je vaše dieťa v dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave, ale aj vtedy, ak ho máte zverené do náhradnej starostlivosti. Ak chcete, aby vám príspevok s určitosťou vyplatili, mali by ste mať vy a vaše dieťa trvalý alebo prechodný pobyt (ak ste cudzinec) na Slovensku.

Ako oň požiadať
Ak ste rodič, alebo ten, komu bolo dieťa zverené do opatery, o nárok na príspevok môžete požiadať písomne na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska. Ak však ide o starostlivosť o to isté dieťa, o príspevok môže požiadať len jeden z rodičov.

Kedy príspevok vyplatia
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vám vyplatí rodičovský príspevok mesačne pozadu, a to za celý kalendárny mesiac. Platí to i v prípade, že podmienky nároku na tento príspevok boli splnené len za časť mesiaca. Zuzana Ondrušková,
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu