Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zisk z privatizácie umožní Grécku spätne odkúpiť dlhopisy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Zisky z predaja štátneho majetku by mohlo Grécko investovať do spätného nákupu dlhopisov a tým vyrovnať časť svojho dlhu, vyhlásil v stredu grécky minister financií George Papaconstantinou.

Grécko má už podľa neho najhoršiu časť recesie za sebou, aby sa však vrátilo k hospodárskemu rastu musí pokračovať v reformnom kurze a konsolidácii verejných financií. "Ak nám privatizačný program prinesie významné zisky, mohli by sme spätne kúpiť časť dlhu," povedal Papaconstantinou pre rozhlasovú stanicu Real FM. Vykupovanie dlhu však nie je všeliek, zdôraznil minister s tým, že v boji s dlhovou krízou sú potrebné mnohé nástroje.

Papaconstantinou privítal výsledky summitu lídrov eurozóny, ktorý tento mesiac schválil Aténam predĺženie splatnosti úverov z programu MMF a EÚ, zníženie úrokovej sadzby z týchto úverov, ako aj možnosť priameho predaja štátnych dlhopisov Európskemu stabilizačnému mechanizmu (ESM), ktorý má od roku 2013 nahradiť súčasný záchranný fond eurozóny. Medzinárodný menový fond (MMF) a členské štáty eurozóny v máji minulého roka schválili Grécku úverový program v objeme 110 mld. eur. Prudko zadlžená krajina dostala v utorok ďalší úder, keď agentúra Standard & Poor's znížila jej úverový rating o dva stupne, čím Grécko zaradila do špekulatívneho pásma.

Grécka ekonomika, ktorá vytvára hrubý domáci produkt na úrovni 230 mld. eur ročne, sa minulý rok prepadla o 4,5 %. V tomto roku jej ekonómovia predpovedajú pokles o zhruba 3 percentá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu