Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Eurozóna vyplatenie pomoci Grécku neodložila, tvrdí Rehn

Olli Rehn
Olli Rehn (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rozhodnúť o uvoľnení tretej časti úveru pre Grécko by sa malo v decembri za účasti 14 členských krajín eurozóny, ktoré sa na úvere podieľajú. Samotné vyplatenie úveru však bolo vždy naplánované na január budúceho roka.

V stredu to vyhlásil európsky komisár pre ekonomické a menové záležitosti Olli Rehn. "Rozhodnutie v decembri, uvoľnenie tranže v januári, takže žiadne omeškanie neexistuje," povedal Rehn, ktorý poprel vyhlásenie rakúskeho ministra financií Josepha Pröella.

Ten v utorok povedal, že vyplatenie ďalšej časti úveru pre Grécko sa odkladá na január, pretože krajina nedostatočne plní podmienky v rámci záchranného programu. Grécko malo pôvodne dostať tranžu v decembri tohto roka. Pröellov hovorca v stredu potvrdil, že odloženie platby úveru sa týka celej eurozóny, a nie iba Rakúska.

Grécko sa dohodlo s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) na úverovom programe v celkovej sume 110 mld. eur výmenou za drastické úsporné opatrenia. Grécko malo v decembri získať časť úveru v sume 9 mld. eur, z toho 2,5 mld. eur od MMF. Grécko očakáva, že úver od MMF dostane načas.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu