Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Inflácia v Británii je najvyššia za 28 mesiacov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

LONDÝN - Britská inflácia vo februári neočakávane výrazne zrýchlila a je najvyššia za vyše dva roky. To stupňuje tlak na britskú centrálnu banku (Bank of England, BoE), aby zvýšila úrokové sadzby.

Spotrebiteľské ceny sa vo februári medziročne zvýšili o 4,4 %, čo je najviac od októbra 2008, informoval dnes britský štatistický úrad. Pre porovnanie v januári dosiahlo tempo ich rastu 4 %. Ekonómovia v priemere prognózovali zrýchlenie inflácie len na 4,2 %.

Cieľom BoE je udržať medziročne tempo rastu spotrebiteľských cien okolo 2 %. Preto februárový údaj o inflácii oživil špekulácie, že BoE už nemôže čakať so zvýšením úrokových sadzieb.

Oživenie britskej ekonomiky však môžu utlmiť vládne úsporné opatrenia. Okrem toho musí centrálna banka vziať do úvahy aj potenciálne dôsledky ničivého zemetrasenia a cunami v Japonsku.

Britská libra po zverejnení správy o inflácii posilnila voči doláru o 0,2 %. O 10.33 SEČ sa libra v Londýne obchodovala po 1,6368 USD, čo je o 0,4 % viac od otvorenia dnešného obchodovania.

Maloobchodná inflácia, ktorá sa v Británii často používa ako východisko kolektívnych rokovaní o platoch, vo februári vyskočila z januárových 5,1 na 5,5 %, čo je najviac od júla 1991.

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu