Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Buffet hľadá vhodné objekty, má voľných 38,2 miliardy

Warren Buffett
Warren Buffett (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americký investor Warren Buffett, šéf holdingovej spoločnosti Berkshire Hathaway v Omahe (štát Nebraska), hľadá vhodné objekty, ktoré by mohol kúpiť za svojich voľných 38,2 miliardy USD (27,76 miliardy eur).

Legendárny podnikateľ to uviedol v sobotu (26. 2.) v 26-stranovom liste, ktorý pravidelne v tomto ročnom období posiela svojim akcionárom.

Buffett v liste uvádza, že konglomerát, ktorý pozostáva z viac ako 80 dcér, v nasledujúcom období prudko zvýši zisk. Sám však bude ďalej silno investovať. Tento rok by mal na nové akvizície vynaložiť osem miliárd USD, vlani ich preinvestoval šesť miliárd. Celú sumu, ktorú má k dispozícii, vloží do podnikov v Spojených štátoch.

Autor sa v liste pravidelne venuje aj hodnoteniu hospodárskeho vývoja Spojených štátov. Predpovedá, že trh s domami a bytmi sa začne zotavovať z krízového prepadu do roka alebo o niečo neskôr. Buffett už vlani koncom leta začal výrazne investovať do firiem v sektore bytovej výstavby.

Ako veľmi výnosné sa pre Buffetta stali aj investície do akcií banky Goldman Sachs a General Electric. Akcie banky mu prinášajú každú sekundu 15 USD.

Ročný čistý zisk Berkshire Hathaway pri výnose 136,19 miliardy USD dosiahol vlani 12,97 miliardy USD. Buffett ho označil za "normálny". Zisk mu priniesli dividendy z veľkých investícií do akcií Coca-Coly či banky Wells Fargo. V liste však poukazuje aj na výnosnosť železničnej spoločnosti Burlington Northern Santa Fe. Pred rokom ju kúpil za 26,5 miliardy USD. V poslednom štvrťroku minulého roku aj vďaka nej vzrástol čistý zisk jeho konglomerátu na 4,38 miliardy USD, a bol o 43 % vyšší než v rovnakom období 2009.

Trhová hodnota Berkshire Hathaway dosiahla 31. decembra 157,3 miliardy USD, kým v posledný septembrový deň minulého roku stála 149,7 miliardy USD. Je to dielo 44 rokov Buffettovho podnikania, v ktorom zisky vždy prevyšovali neúspechy v investovaní.

80-ročný Buffett naznačil, že sa vo vedení spoločnosti začnú robiť personálne zmeny. Vlani zamestnal investičného manažéra Todda Combsa, ktorému v prvej fáze zverí portfólio akcií za miliardu až tri miliárd USD. Časom by chcel prijať ešte jedného alebo dvoch manažérov, ktorí by mu pomohli viesť Berkshire Hathaway. Ďalším by sa mohol stať David Sokol, predseda spoločností MidAmerican a NetJets, súkromného podniku, ktorého prúdové lietadlo využíva Buffett na pracovné cesty. Buffett však v liste uviedol, že väčšinu rozhodnutí o činnosti spoločnosti bude robiť sám, lebo "zostávam jej výkonným riaditeľom".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu