Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obed s miliardárom Buffetom: Záujemca ho vydražil za 3,5 milióna dolárov!

Warren Buffet Zobraziť galériu (2)
Warren Buffet (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO - Cena za obed s americkým investorom Warrenom Buffettom (81) v charitatívnej aukcii prekonala nový rekord. Záujemca, ktorý si podľa organizátorov praje zostať v anonymite, vydražil súkromný obed za takmer 3,5 milióna USD (2,8 eur milióna eur).

Všetok výťažok aukcie získa nadácia Glide Foundation, ktorá poskytuje sociálne služby chudobným a bezdomovcom v San Franciscu.

Cena v internetovej aukcii na eBay začínala na 25.000 USD a skončila v piatok v noci miestneho času na 3,456.789 USD. Podľa organizátorov bola najväčšia aktivita v posledných hodinách. Päťdňovej aukcie sa aktívne zúčastnilo desať záujemcov a predložili 106 ponúk.

Predchádzajúce štyri aukcie prekonali dva milióny USD a vždy boli tiež rekordné. Minuloročný víťaz Ted Weschler zaplatil cez 2,6 milióna USD. Weschler vyhral aukciu aj v roku 2010 a celkom ho obedy s Buffettom stáli takmer 5,3 milióna USD. Minuloročná aukcia mu vyniesla aj nové pracovné miesto. Buffett vlani v septembri prijal Weschlera ako investičného manažéra do svojej firmy Berkshire Hathaway.

Víťaz bude obedovať s Buffettom v reštaurácii Smith & Wollensky v newyorskej obchodnej štvrti Manhattan. Môže si so sebou priviesť sedem priateľov a s investorom stráviť niekoľko hodín v rozhovore na akúkoľvek tému. Jedinou výnimkou sú budúce investície Buffetta alebo jeho firmy Berkshire Hathaway. Podľa agentúry Reuters typický obed v drahom Steakhouse na Manhattane pre deväť ľudí príde na zhruba 1000 USD.

Glide už z doterajších aukcií získala viac ako 11,5 milióna USD, ktoré používa na financovanie rôznych programov pre znevýhodnených. Buffetta so zakladateľom nadácie zoznámila jeho prvá žena Susan. Buffett začal investovať na konci 50. rokov minulého storočia a v 60. rokoch založil investičnú spoločnosť Berkshire Hathaway. Časopis Forbes tradične radí Buffetta medzi najbohatších ľudí sveta, v tohtoročnom rebríčku Buffett obsadil tretie miesto s majetkom asi 44 miliárd dolárov. Od roku 2006 sa však čiastočne zbavuje majetku a plánuje nakoniec rozdeliť väčšinu svojho podielu v Berkshire medzi päť charitatívnych organizácií na čele s nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov.

Buffettova firma vlastní takmer 80 dcérskych spoločností z mnohých oblastí, vrátane poisťovníctva, výroby nábytku, odevov, klenotov a cukroviniek, reštaurácií a producenta zemného plynu. Má takisto významné investície vo firmách Coca-Cola a Wells Fargo, napísala agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu