Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moldavský recyklačný podnik končí, ak nezasiahne vláda

Moldavský recyklačný podnik
Moldavský recyklačný podnik

MOLDAVA - Ministerstvo životného prostredia nechce zachraňovať Moldavský recyklačný podnik, v ktorom o prácu zrejme príde 75 zamestnancov, ak nezasiahne vláda.

„Ministerstvo nechce ďalej prehlbovať dlžoby podniku a nechce ľuďom dávať plané nádeje. Zastáva názor, že ho už ďalej nevie udržať. Či podnik pôjde do likvidácie, alebo do konkurzu, to je na rozhodnutiach ministerstva a právnikov. Je tu ešte istý časový priestor, ak by sem chcel vstúpiť strategický investor, no o tom môže a musí rozhodnúť vláda,“ uviedol to v utorok po skončení rokovaní medzi štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia SR Branislavom Cimermanom a riaditeľom podniku Alexandrom Gurským poradca tajomníka Attila Lovász. Povedal, že ministerstvo nevie zabezpečiť ľuďom decembrové výplaty, ani ďalšie, kým nepôjde do likvidácie. Potvrdil, že účty podniku sú zablokované. Uviedol, že výplaty dostanú z garančného fondu. O prácu tak v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti príde ďalších 75 kvalifikovaných ľudí.

Presne o dvanástej začal vo fabrike ostrý výstražný štrajk, ktorý trval hodinu. Tesne pred jeho ukončením prišiel do podniku aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia Cimerman a jeho poradca Lovász, no medzi štrajkujúcich neprišli, lebo ako povedal neskôr Lovász, že oni neprišli robiť agitáciu a dávať ľuďom plané nádeje, ale rokovať s vedením podniku.

Predsedníčka odborov Mária Körösiová neskrývala sklamanie z výsledkov rokovania. Podľa jej názoru je situácia zlá, podnik nemá peniaze na výplaty. "Pôjdeme na budúci týždeň protestovať pred Úrad vlády SR. Štát nás dostal do dlhov, nech nám štát teraz pomôže," povedala Körösiová a dodala, že ešte dnes budú premiérku informovať o postoji ministerstva. Možnosť prípadného vstupu zahraničného strategického investora označila za posledný plamienok nádeje, ktorý ešte moldavským zbrojárom tlie.

Uviedla, že o firmu má záujem česká zbrojovka. Vláda a parlament by však najprv museli schváliť transformáciu podniku na štátnu akciovku v skrátenom legislatívnom konaní a až potom by mohol investor získať 49-percentný podiel v spoločnosti a manažérske riadenie firmy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu