Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Konateľa AGW obvinili z podvodu

Hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Korch.
Hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Korch.

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite ukončil vyšetrovanie jediného spoločníka a konateľa firmy AGW, s.r.o., Matúša G. Polícia navrhla prokurátorovi obžalovať Matúša G. z podvodu a falšovania. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Korch. Počas svojho pôsobenia obvinený uzatvoril 34 842 zmlúv o tichom spoločenstve a zmlúv o pôžičke. Matúš G. podľa vyšetrovateľa poškodil 26 742 klientov, ktorým spôsobil škodu takmer 2,5 mld. Sk.

Ako uviedol Korch, Matúš G. v období od júla 2000 do februára 2002 v 50 pobočkách spoločnosti prostredníctvom zamestnancov uzatváral zmluvy o tichom spoločenstve a zmluvy o pôžičke. "Výšku podielu na zisku a výšku úrokov určoval osobne Matúš G. Pohybovali sa v rozpätí od 13,8 % do 39,7 % podľa dĺžky viazanosti vkladov," spresnil Korch.

Matúš G. na propagáciu výnosov a vkladov využil rozsiahlu kampaň v médiách, pričom podľa zistení polície uvádzal neobjektívne hospodárske výsledky. "Takouto kampaňou uviedol do omylu klientov a ovplyvnil ich finančné správanie. Prijaté finančné prostriedky nezhodnocoval v rozsahu potrebnom na splnenie záväzkov zo zmlúv. Sprvu tento systém fungoval, neskôr sa z neho stala pyramídová hra," zhrnul Korch.

AGW, s.r.o. v rokoch 2000 a 2001 vykázala stratu, preto sa Matúš G. snažil vyhnúť plneniu záväzkov zo zmlúv. Založil začiatkom mája 2001 spoločnosť AGW, a.s. so základným imaním 100 mil. Sk, ktoré postupne navyšoval na 2,8 mld. Sk. Táto suma však reálne nevyjadrovala skutočný súhrn vkladov do spoločnosti. Klientom AGW, s.r.o. potom Matúš G. ponúkal zabezpečovací prevod akcií spoločnosti AGW, a.s. v nominálnej hodnote, ktorá sa rovnala výške záväzku zo zmlúv. Klienti po prevzatí akcií stratili nárok na vrátenie peňazí vložených do AGW, s.r.o.

Spisový materiál prípadu obsahuje takmer 250 tisíc strán a ako uviedol Korch, na prokuratúru ho viezli v niekoľkých nákladných autách. Matúša G. stíhajú na slobode. Hrozí mu trest odňatia slobody v rozsahu 5 až 12 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu