Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Prístup na internet malo v 1. kvartáli 2005 len 23 % domácností SR

BRATISLAVA - V prvom kvartáli minulého roka malo na Slovensku pripojenie na internet 23 % domácností, pričom 7 % malo širokopásmové pripojenie. Vyplýva to z prieskumu využívania internetu v rámci Európskej únie (EÚ), ktorý vo štvrtok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat. Podľa prieskumu malo v januári 2005 pripojenie na internet až 92 % slovenských podnikov, pričom širokopásmové pripojenie malo 48 % podnikov.

V rámci 25-člennej európskej únie malo v prvom kvartáli 2005 prístup na internet v priemere 48 % domácností, pričom širokopásmovým pripojením disponovalo 23 %. V priemere 91 % podnikov v únii malo v januári 2005 prístup na internet, a až 63 % malo širokopásmové pripojenie.

Spomedzi členských krajín EÚ evidovalo v prvom kvartáli minulého roka najväčší podiel domácností s pripojením na internet Holandsko, a to 78 %, nasledovalo Luxembursko so 77 %, Dánsko so 75 % a Švédsko so 73 %. Naopak najnižší podiel domácností s prístupom na internet zaznamenala Litva, a to 16 %, ďalej ČR s 19 %, Grécko a Maďarsko s 22 % a Slovensko.

V rámci podnikov zamestnávajúcich minimálne desať osôb najväčší podiel firiem s pripojením na internet evidovalo v januári minulého roka Fínsko, a to 98 %, nasledovalo Dánsko s 97 %, Slovinsko a Švédsko s 96 %. Naopak najnižší počet podnikov s pripojením zaznamenalo Lotyšsko, a to 75 %, ďalej Maďarsko so 78 %, Cyprus s 85 %, Litva s 86 % a Poľsko s 87 %.

Prieskum Eurostatu sa tiež zameral na percentuálny podiel individuálnych užívateľov internetových služieb, ktorí sa v prvom kvartáli pravidelne, teda minimálne raz za týždeň, pripojili na internet či už z domu, alebo iného miesta. V rámci EÚ bol podiel užívateľov internetu 43-percentný, rovnako však 43 % ľudí žijúcich v členských štátoch EÚ sa nikdy nepripojilo na internet. Na Slovensku sa v prvom štvrťroku 2005 pripájalo podľa Eurostatu pravidelne na internet 43 % jednotlivcov, kým 38 % nikdy nevyužilo internetové služby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu