Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Minimálna mzda v Británii od októbra stúpne na 5,35 GBP

LONDÝN - Britská vláda oznámila zvýšenie minimálnej hodinovej mzdy pre pracovníkov nad 22 rokov o 30 pencí na 5,35 GBP od októbra tohto roka. Minimálna mzda pre zamestnancov vo veku od 18 do 21 rokov vzrastie o 20 pencí na 4,45 GBP na hodinu. Vláda zvyšuje aj minimálnu mzdu pre mladistvých vo veku 16 a 17 rokov, a to o 30 pencí na 3,3 GBP.

Zvýšenie minimálnej hodinovej mzdy pravdepodobne poteší britské odbory, ktoré sú dôležitou zložkou vládnucej labouristicky strany. Naopak tento krok kritizujú zamestnávatelia, podľa ktorých zvyšovanie miezd poškodzuje podnikanie.

Veľká Británia je jednou z mála pôvodných členských krajín Európskej únie (EÚ), ktorá naplno uplatňuje princíp voľného pohybu pracovnej sily. Podľa údajov britskej vlády z novembra minulého roka sa od mája 2004 uchádzalo o prácu vo Veľkej Británii 293 215 občanov nových členských krajín EÚ, pričom Slovensko k tomuto počtu prispelo podielom približne 11 %. Počet Slovákov, ktorí sa za toto obdobie snažili získať prácu v tejto krajine, tak presiahol 32 tisíc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu