Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

BMW chce začať sériovú výrobu vodíkových áut do dvoch rokov

MNÍCHOV - Nemecká automobilka BMW plánuje začať so sériovou výrobou automobilov na vodíkový pohon už v priebehu dvoch rokov. Ako spoločnosť uviedla, na začiatku chce vyrobiť sto kusov takýchto vozidiel.

Jej prvé vodíkové autá však budú mať zabudovaný aj klasický benzínový motor, aby majitelia mohli tieto automobily používať ešte predtým, ako bude vybudovaná sieť čerpacích staníc na vodík. Pôvodne najväčší svetový výrobca luxusných automobilov odhadoval, že vozidlá s vodíkovým pohonom začne vyrábať až od roku 2010.

Automobily spaľujúce vodík by mali byť výrazne ekologickejšie ako súčasné vozidlá, pretože ich odpadové emisie budú pozostávať len z vodnej pary. Najrýchlejšie vodíkové vozidla predstavila automobilka BMW na autosalóne v Paríži ešte v roku 2004. Model H2R dosahuje maximálnu rýchlosť vyše 300 kilometrov za hodinu, z nuly na 100 km/h zrýchli za šesť sekúnd. Dlhodobým cieľom BMW je ponúkať vodíkové motory vo všetkých svojich vozidlách.

Automobilka BMW evidovala v minulom roku 8,3-percentný pokles zisku pred zdanením na 3,29 mld. eur, keď pre vyššie náklady na materiál a nepriaznivé výmenné kurzy klesli jej ziskové marže. V tomto roku chce spoločnosť zvýšiť zisk pred zdanením na 4 mld. eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu