Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kedy si zdravotné poistenie platí študent sám?

Čoraz viac študentov sa popri štúdiu snaží privyrobiť si aj nejakú korunu navyše. Pomáhajú tým odbremeniť rodinný rozpočet, ale aj čiastočne financovať nákup učebnej literatúry, oblečenia či voľný čas. Dá sa to riešiť rôznymi spôsobmi. Tí, ktorí stíhajú, sa zamestnajú, iní vykonávajú prácu na dohodu. Čo musí takáto dohoda obsahovať a aké odvody je potrebné platiť?

Hoci pre dohodu o brigádnickej práci študentov platia všeobecné ustanovenia Zákonníka práce, niektoré ďalšie sa na ne nevzťahujú. Takýto zamestnanec môže napríklad vykonávať prácu v ktorýkoľvek deň v týždni - teda neplatí tu povinnosť rozvrhnutia pracovného času tak, aby mal raz za týždeň 2 po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku. Rovnako nemá nárok na odstupné alebo odchodné, stravné lístky, dovolenku, prípadne nemocenské dávky.

Čo musí dohoda obsahovať
Ak ste si našli vyhovujúce zamestnanie, ktoré by ste popri škole časovo zvládli, potrebné je dohodu uzatvoriť písomne, pretože inak je neplatná. Týka sa to aj prípadov, ked sa predpokladá, že vykonávaná práca nepresiahne 100 hodín v kalendárnom roku. Avšak jej rozsah nesmie byť väčší ako 20 hodín týždenne. K základným náležitostiam, ktoré v nej majú byť uvedené, patrí dohodnutý druh činnosti, odmena, rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Nezabudnite, že je k nej potrebné priložiť aj potvrdenie školy o vašom štúdiu.

Akým spôsobom ju zrušiť
Podobne ako je to pri klasickom pracovnom pomere, aj dohodu možno uzatvoriť buď na určitú dobu, alebo na neurčitý čas. Taktiež je dobré dohodnúť spôsob jej zrušenia. Okamžité skončenie dohody je možné iba v prípade právoplatného odsúdenia pre úmyselný trestný čin či pre porušenie pracovnej disciplíny obzvlášť hrubým spôsobom. Ak však napríklad spôsob skončenia pracovnoprávneho vzťahu nie je priamo súčasťou dohody, možno ju zrušiť k určitému dňu, ktorý si obe zmluvné strany stanovia. Taktiež je to možné jednostrannou výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou lehotou.

Zamestnávateľ nesmie zabudnúť
Napriek tomu, že študent ani zamestnávateľ neplatia z dohody o brigádnickej práci poistné na nemocenské, starobné, invalidné,garančné poistenie ani do rezervného fondu solidarity, takéhoto zamestnanca treba prihlásiť do Sociálnej poisťovne. Prihlášku je nutné odoslať najneskôr pred začatím výkonu práce a, naopak, odhlásiť najneskôr na druhý deň po skončení tohto pracovnoprávneho vzťahu. Zamestnávateľ totiž za študenta odvádza úrazové poistenie, a to vo výške 0,8 % zo mzdy, ktorú dostáva.

Platba zdravotného poistenia
Študent, ktorý spadá do kategórie nezaopatrených detí, a jeho príjem je nižší ako polovica úhrnu minimálnych miezd, neodvádza peniaze na zdravotné poistenie sám, ale sa považuje za poistenca štátu, teda za neho platí štát, a to 4 % z vymeriavacieho základu. Nemôže však študovať externou formou a výška jeho odmeny za tento rok by nemala presiahnuť sumu 41 400 korún (to znamená za jeden mesiac nesmie byť vyššia ako polovica minimálnej mzdy - teda 6 900:2 = 3 450 korún). Tí, ktorí niektorú z týchto podmienok nespĺňajú, si zdravotné poistenie platia sami.


PRIHLÁSENIE ZAMESTNANCA
Zamestnávateľ môže prihlásiť alebo odhlásiť zamestnanca z registra poistencov niekoľkými spôsobmi:
• faxom - číslo 02 5924 8865, 02 5924 8723, údaje je potrebné do 3 dní potvrdiť v mieste príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne predložením riadne vyplneného a potvrdeného tlačiva Registračný list FO,
• elektronickou poštou - praca@socpoist.sk, údaje je potrebné do 3 dní potvrdiť v mieste príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne predložením riadne vyplneného a potvrdeného tlačiva Registračný list FO,
• SMS - číslo 0908 247 104, 0908 247 097, správa by mala obsahobvať meno a priezvisko zamestnanca, rodné číslo, názov a sídlo zamestnávateľa, IČO, DIČ alebo IČZ, druh pracovnoprávneho vzťahu.


PRÍPRAVA NA POVOLANIE
Sústavnú prípravu dieťaťa na povolanie definuje zákon ako:
• štúdium na strednej škole, okrem štúdia popri zamestnaní, kombinovaného štúdia a štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov,
• štúdium na vysokej škole okrem externého štúdia.


NEZAOPATRENÉ DIEŤA
Za nezaopatrené dieťa sa považuje dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do 25 rokov veku, ak:
• sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom,
• nemôže študovať alebo pracovať pre chorobu alebo úraz,
• nemôže študovať alebo pracovať pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, najdlhšie však do dovŕšenia plnoletosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu