Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo kultúry SR pripomenie Nežnú revolúciu viacerými podujatiami

Ľubica Laššáková
Ľubica Laššáková (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Okrúhle výročie Nežnej revolúcie pripomenie Ministerstvo kultúry (MK) SR verejnosti viacerými kultúrnymi podujatiami. Udalostiam a odkazu Novembra '89 venoval rezort originálne výstavné, divadelné či filmové projekty. Informoval o tom v utorok Pavol Čorba z Kancelárie MK SR.

"Nežná revolúcia je jednou z najdôležitejších historických udalostí v dejinách Slovenska. Výročie je zároveň vhodným rámcom pre rôznorodé aktivity, ktorými si pripomenieme nespochybniteľný hodnotový potenciál pre dnešok," uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Spustenie interaktívnej web stránky www.1989.sng.sk a digitálneho projektu Čas-opis 1989 – Digitálny projekt Čas-opis 1989 platformy Lab.SNG ukáže menej známu podobu Nežnej revolúcie. Projekty, rovnako ako sprievodné programy, workshopy a metodické aktivity pre školy ponúkne Slovenská národná galéria (SNG).

Bratislavský Esterházyho palác sa prostredníctvom spomienok malého pioniera Petra vráti do čias, keď sloboda nebola samozrejmosťou. Na sprievodnom podujatí Teraz alebo nikdy! budú môcť záujemcovia nahliadnuť na udalosti Novembra '89 z rôznych strán.

Novembrové udalosti pripomenie viacerými cyklami prednášok a premietaní aj bratislavské Kino Lumiére. V dňoch 12. až 13. novembra sa tu uskutoční medzinárodná filmová prehliadka v rámci Festivalu Slobody 2019.

Desiaty ročník Noci divadiel, ktorú koordinuje Divadelný ústav v Bratislave, sa bude rovnako niesť v znamení Nežnej revolúcie a jej aktuálneho odkazu. Program sa bude odohrávať v 27 slovenských mestách a viac ako 50 divadlách, kultúrnych centrách, umeleckých školách a kultúrnych priestoroch po celom Slovensku.

Viac o téme: VýročieMinisterstvo kultúryNežná revolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu