Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodinný priateľ režiséra Jana Hřebejka mieri do slovenských kín

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Forum film)

Do slovenských kín vstupuje 1. júna nový film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského RODINNÝ PRIATEĽ. Prináša skutočný príbeh rodiny, ktorú filmoví diváci poznajú zo snímky Pelíšky.

Film je prvým z očakávanej voľnej trilógie. Pod spoločným názvom ZAHRADNICTVÍ spísal scenárista Peter Jarchovský dve desaťročia kroniky vlastnej rodiny, ktorej členovia boli odsúdení prežiť najlepšie roky svojho života na pozadí pohnutej doby 1939 - 1959. Z histórie svojej rodiny pritom nečerpal prvýkrát. Postavy jeho starých rodičov sa divákom vryli do pamäte vďaka legendárnemu filmu Pelíšky, kde dvojicu bravúrne stvárnili Jiří Kodet a Emília Vášáryová.

RODINNÝ PRIATEĽ sa odohráva v štyridsiatych rokoch za nemeckej okupácie, keď tri mladé ženy a dve deti čakajú na návrat svojich mužov a otcov, ktorých uväznilo gestapo. Vojnou vynútenému rodinnému spoločenstvu troch sestier obetavo pomáha rodinný priateľ a lekár Jiří Erben. Príbeh je rodinný portrét zachytený očami žien, ktoré spojil osud. Jeho súčasťou je rodiaci sa krehký vzťah medzi jednou zo sestier a lekárom Jiřím, o ktorom všetci vedia, ale nehovoria.

V postave mladšej verzie Jarchovského starého otca nahradil Jiřího Kodeta Martin Finger, na Slovensku známy z filmu Červený kapitán, Emíliu Vášáryovú ako scenáristovu starú matku  Aňa Geislerová. Okrem nich sa divákovi predstaví plejáda známych hercov ako ďalších členov rodiny - Jiří Macháček, Klára Melíšková, David Novotný a ďalší. V úlohe člena nemeckého gestapa sa objaví  Richard Stanke.

Režisér Jan Hřebejk označuje rodinnú ságu ZAHRADNICTVÍ za najväčší projekt svojho života a k jej obsadzovaniu pristupoval mimoriadne zodpovedne. "Pre tieto postavy, o ktorých mi Peter rozprával asi od pätnástich a z ktorých som aj ja niekoľko osobne poznal, som sa snažil nájsť tých najlepších hercov," vysvetľuje. Rodinná sága rozprestierajúca sa v čase bola špecifickou výzvou: "Najzložitejšie bolo obsadiť deti, ktoré sa v Zahradnictví objavujú v troch generáciách - najskôr v predškolskom veku, potom zhruba desaťroční a nakoniec ako dospelí.  A vôbec, nielen hlavné úlohy, ale aj tie menšie, zároveň však kľúčové, hrajú najlepší herci, akých poznám."

RODINNÝ PRIATEĽ je príbehom lásky, ktorá nesmela byť naplnená. Je o vernosti, túžbe, vine a láske, o odchode a návratoch, o rodine, rodičoch a deťoch. Je to rodinný portrét  očami žien, ktoré spojil osud. Je intímnym príbehom lásky, o ktorej všetci vedia, a o ktorej musia všetci mlčať.

- reklamný článok -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu