Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Premiéra poľského filmu so slovenskou účasťou

Premiéra poľského filmu so slovenskou účasťou Zobraziť galériu (9)
Premiéra poľského filmu so slovenskou účasťou (Zdroj: Attack)

Filmová spoločnosť ATTACK FILM v spolupráci s ASFK a partnermi, predstaví 14. novembra 2013 slovenskému filmovému publiku „najodvážnejší“ poľský film – DOZVUKY. Jednu zo ženských postáv si zahrala slovenská herečka Zuzana Fialová.

Franciszek (Ireneusz Czop) sa po rokoch emigrácie vracia domov. Znepokojený správou o konflikte mladšieho brata Józefa (Maciej Stuhr) s obyvateľmi rodnej dediny zisťuje, že jeho tichá a pokojná obec ukrýva pod povrchom temné tajomstvo z nedávnej vojnovej minulosti. Roky rozhádaní bratia sa pokúšajú spoločne odhaliť pravdu, ale ich pátranie len vyostrí susedský konflikt do otvorenej agresie a odhalené tajomstvo sa navždy tragicky podpíše na živote všetkých zúčastnených ...

Priamou inšpiráciou vzniku filmu Dozvuky/ Pokłosie (2012) bola kniha Neighbors: The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne, Poland, ktorú v roku 2000 vydal americký historik poľského pôvodu Jan Tomasz Gross.

V čase vydania, vyvolalo Grossove dielo v Poľsku spoločenský šok, pretože do masakry židovskej komunity v obci Jedwabne, o ktorej kniha píše, boli zapojení miestni ľudia. Podľa historikov, zahynulo v Jedwabnom v roku 1941 vyše 340 Židov. Komisia Inštitútu národnej pamäti (Instytut Pamięci Narodowej) uzavrela v roku 2001 vyšetrovanie s tým, že zločin spáchali poľskí obyvatelia Jedwabneho na podnet nemeckých nacistov.

Náš film nie je príbehom vraždy v Jedwabnom. Vôbec nejde ani o historický film. Naopak, je to film o súčasnosti, rozprávajúci o reakciách ľudí na fakt odhalenia stôp vojenských zločinov spáchaných susedmi na susedoch.

Ako sa zachovať, keď sa dozvedáme, že milý starček z druhého poschodia pred 60 rokmi raboval a vraždil, využívajúc vojnové vrenie. Čo urobiť a ako s tým žiť, keď milý starček bol našim dedkom?

Je pravda, že hriechy našich predkov sú bremenom nášho svedomia a čo treba urobiť, aby sme s istotou boli bez viny. Vždy máme možnosť výberu. Rozhodnutie je iba na nás. Toto je film o takomto rozhodnutí. režisér Władysław Pasikowski.

V Poľsku po svojej premiére vyvolal film Dozvuky okrem pozitívnych i kontroverzné reakcie verejnosti a politického spektra. Osobné útoky musel znášať nielen režisér, ale aj herecký predstaviteľ Jozefa - Maciej Stuhr. Jednoznačne kladné prijatie sa však film dočkal od režisérskej elity: „Teším sa, že ten fantastický film konečne vznikol,“ povedal Andrzej Wajda a Roman Polanski vyhlásil, že: „Dlho som čakal na tento film. Na jeho natočenia bolo treba mať veľkú odvahu.“

V realizačnom štábe filmu nájdeme okrem režiséra WŁADISŁAWA PASIKOWSKEHO (Psy, Policajt) aj ďalšie uznávané a oceňované poľské filmové osobnosti ako - kameraman PAWEŁ EDELMAN (Pianista, Pan Tadeusz, Katyň), architekt  ALLAN STARSKI (Človek z mramoru, Muž zo železa, Schindlerov zoznam). Jednu zo ženských postáv si zahrala slovenská herečka ZUZANA FIALOVÁ.

Trailer si môžete pozrieť na: http://www.attackfilm.sk/sk/uvadzame/kina/dozvuky

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu