Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Musorgského Boris Godunov v ďalšom prenose z Metropolitnej opery v Divadle Aréna

Boris Godunov od Musorgského
Boris Godunov od Musorgského

V sobotu 23. októbra od 17,45 hod pokračuje v Divadle Aréna sezóna priamych satelitných prenosov Live in HD z Metropolitnej opery New York. Na programe je monumentálne epické dielo Modesta P. Musorgského (1839-1881), opera Boris Godunov.

V priamom prenose uvidia inscenáciu amerického režiséra Stephena Wadswortha, ktorý na poslednú chvíľu nahradil pôvodne ohláseného nemeckého režiséra Petra Steina. Za dirigentský pult sa postaví maestro z najpovolanejších Valerij Gergijev a v čele vynikajúceho obsadenia spevákov vystúpi v titulnej úlohe Borisa nemecký basista René Pape.

„Musorgského hudba je úchvatná. Ak k tomu prirátame osobnosť geniálneho dirigenta Valerija Gergijeva, vynikajúci orchester a zbor Metropolitnej opery a skvele obsadené sólové party, tak nám z toho vychádza ďalší z mimoriadnych operných večerov," hovorí za organizátorov prenosov z Met Martin Cikánek a pokračuje: "pôjde o výpravnú inscenáciu v tradičnom duchu s nádhernými dobovými kostýmami od nemeckej výtvarníčky Moidele Bickelovej."

Inscenácia Borisa Godunova mala v Metropolitnej opere New York premiéru až v pondelok 11. októbra. Ide teda o ďalšiu horúcu novinku na repertoári Met, ktorá je zaradená do dramaturgie projektu priamych prenosov. Zahraničná tlač v reakcii na premiéru nešetrila superlatívmi a nadšením. Pozitívne vyjadrenia boli adresované predovšetkým na adresu vynikajúceho zboru Metropolitnej opery, ktorý v Boris Godunovi vystupuje v plnej sile 120 členov, k skvostnému výkonu René Papeho v titulnej úlohe, k bravúrnej dirigentskej práci Valerija Gergijeva a nádherným a do detailu prepracovaným kostýmom, ktorých sa počas inscenácii objaví viac ako šesťsto.

 

O projekte Met: Live in HD

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Obraz je projektovaný vo Full HD kvalite na veľké kinoplátno 12x6 metrov a zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom Dolby Surround. Prenosy Met: Live in HD ako prvé na Slovensku prinieslo v minulom roku Divadlo Aréna a pokračuje aj v aktuálnej sezóne. Tá ponúka spolu 12 titulov, vrátane 5-tich nových produkcií, ktoré majú len túto sezónu v New Yorku premiéru. Zo známych speváckych hviezd uvidia diváci napríklad Annu Netrebko, Marcella Giordaniho, Dmitrija Hvorostovského, Susan Graham, Natalie Dessay, Renée Fleming a ďalších. Ako jediný slovenský spevák v aktuálnej sezóne bude opäť bas Štefan Kocán, ktorý účinkuje vo Verdiho Trubadúrovi. Predstavenia sú vysielané v pôvodnom znení, v Divadle Aréna sú na plátno premietané české titulky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu