Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Levoču skrášľujú umelci

Pre Jozefa Chromka (29) z Piešťan je Majster Pavol veľkým vzorom. Vystrúhal jeho podobu aj s tlčúcim srdcom. Zobraziť galériu (4)
Pre Jozefa Chromka (29) z Piešťan je Majster Pavol veľkým vzorom. Vystrúhal jeho podobu aj s tlčúcim srdcom.

LEVOČA - Starobylú Levoču obsadili umelci! Zišli sa na 4. ročníku plenéra Majstra Pavla. Organizátor plenéra mesto Levoča pozvalo takmer 30 kamenárov, rezbárov a maliarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. Tí za 10 dní vytvoria diela, ktoré ozdobia historické námestie. Levoča tak znova opeknie.

Maliarka Zdena Olivová z českéhoj Litomyšla je na plenéri v Levoči druhýkrát. Chodí si tu oddýchnuť a skoncentrovať výtvarné sily. Uchvátila ju tunajšia architektúra a diela Majstra Pavla. "Zatiaľ som vytvorila tri obrazy. Inšpirovala som sa starobylým mestom a oltárom," povedala výtvarníčka.

Majster Pavol je veľkým vzorom aj pre rezbára Jozefa Chromeka (29) z Piešťan. V átriu mestského divadla vyrezával do lipového dreva jeho podobizeň. "S vyrezávaním som začal asi pred tromi rokmi. Oslovilo ma dielo Majstra Pavla, preto som vyrezal jeho podobu aj so srdcom," konštatoval umelec. Kamenári pracujú na 4 tabuliach s menami osobností, ktoré v Levoči pôsobili. "Osadíme ich na domy, kde títo ľudia žili," uviedol organizátor Vavrinec Sedlák (45).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu