Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovenská streetballová reprezentácia s priamym postupom do osemfinále MS

Slovenská reprezentácia postúpila do osemfinále Zobraziť galériu (11)
Slovenská reprezentácia postúpila do osemfinále

MOSKVA - V Moskve rozohrali prvým hracím dňom neoficiálne MS v streetballe Moscow Open 2010. Na 4 hracích kurtoch v známom športovom areáli v Lužnikách sa od druhej hodiny popoludní začali súboje v troch základných skupinách.

Slovenskej reprezentácii prisúdil žreb v B skupine jedného z top favoritov celého turnaja - domáce Rusko, dvoch štvrťfinalistov z minuloročných MS z basketbalovo vyspelých krajín - Estónsko a Litvu, tradičného súpera zo susedného Česka a škandinávskeho nováčika Švédsko.

Na priamy postup do piatkového osemfinále hraného na dva víťazné zápasy stačilo síce podľa postupového kľúča „iba“ neskončiť na poslednom mieste a vyhnúť sa tak piatkovému lucky-losers miniturnaju o dve posledné postupové miesta, ale vzhľadom na vysokú kvalitu všetkých 17 reprezentácií a nevyspytateľnosť streetballu to nebola ľahká úloha.

Našich reprezentantov čakalo hneď na úvod pikantné federálne derby s našimi západnými susedmi, ktoré bolo v úvode poznačené nervozitou plynúcou z úvodného duelu a dôležitosťou dobrého vstupu do turnaja. Strelecky sa darilo najmä obom pivotom Rišovi Hanáčkovi na jednej strane a jeho českému proťajšku Michalovi Vacekovi. Keď sa už zdalo, že zápas dospeje do predĺženia, Rišo Hanáček ďalekonosnou dvojbodovou strelou zároveň s klaksónom rozhodol o cennom víťazstve nášho kvarteta.

„Do konca normálnej hracej doby zostávalo okolo 1,5 sekundy a veril som si na strelu. Preto som loptu zobral nášmu kapitánovi Mirovi z rúk a v poslednej možnej chvíli som to cez brániaceho hráča „odpálil o tabličku“, tak ako to mám rád,“ vychutnával si slastný pocit z tesného víťazstva najlepší slovenský streetbalista roku 2009.

V ďalšom zápase čakala na Slovensko veľká neznáma v podobe Švédska s triom výborne atleticky pripravených hráčov tmavej pleti. V pomerne vyrovnanom stretnutí si naši umnou taktickou hrou udržiavali mierny náskok, ktorý v dramatickom závere zásluhou pevných nervov pri premieňaní trestných hodov už nepustili z rúk. K tradičnému streleckému duu Rišo Hanáček – Jaro Ciho sa tentoraz pridal aj jeho starší brat Miro, autor 5 bodov.

Nadobudnuté sebavedomie a pohodu si Slováci preniesli do kľúčového zápasu s Estónskom, ktoré priam detronizovali famóznou 81-percentnou úspešnosťou streľby, pričom Jaro Ciho neminul zo svojich siedmich pokusov ani jeden. Týmto víťazstvom si prakticky zabezpečili úradujúci majstri Slovenska v streetballe priamy postup medzi šestnásť najlepších svetových mužstiev, v ďalších dvoch dueloch sa malo iba rozhodnúť, z akej pozície.

Vo štvrtom meraní síl ich čakal súper z rangu najťažších, domáca ruská zborná vo svojom strede s MVP hráčom svetového šampionátu spred dvoch rokov Michailom Gunterom a 210 centimetrov vysokým pivotom Alexejom Zorinom. Naše kvarteto držalo s favoritom krok iba v úvode zápasu, potom sa už prejavila väčšia streetballová kvalita na strane súpera, ktorý bol lepší vo všetkých ukazovateľoch.

V poslednom dueli základnej B-skupiny slovenský výber narazil na litovskú streetballovú školu a víťazstvo im mohlo definitívne zabezpečiť výhodné 2. miesto v skupine. Naši reprezentanti si vybrali v tomto zápase slabšiu chvílku, keď v druhej polovici bolo na nich badať už známky únavy z náročného programu a Litovčania ich doslova preskákali pod košom. Napriek tomu zásluhou prekvapujúcej prehry Estónska so Švédskom po predĺžení obsadili konečné druhé miesto v základnej B skupine MS a postúpili do zajtrajšieho osemfinále z výhodnejšej pozície.

„Skupina bola veľmi vyrovnaná a podarilo sa nám vyhrať dôležité zápasy, vďaka čomu ideme ďalej z druhej pozície. Momentálne nevieme, s kým budeme mať zajtra do činenia, bez ohľadu na to nás čaká dôležitá osemfinálová séria, v ktorej chceme uspieť a tým prekonať minuloročné umiestnenie,“ zaželal si pred kľúčovým osemfinále kapitán tímu Miro Ciho.

 

Štvrtok – výsledky B skupina:

Slovensko : Česko 12:10, Body: Hanáček 7, Ciho J. 4, Ciho M. 1, Mačura 0 – Vacek a Miška po 4, Hnatek 2, Jakeš 0, streľba: 8/15 – 7/13, TH: 3/4 – 3/4, fauly: 5:6, doskoky: 5:5

Slovensko – Švédsko 13:11, Body: Hanáček 6, Ciho M. 5, Ciho J. 2, Mačura 0 – Odada 6, Leguia 4, Ghebremeskel 1, Afzelius 0, streľba: 6/14 – 10/20, TH: 7/10 – 1/8, fauly: 11:11, doskoky: 8:8

Slovensko – Estónsko 14:7, Body: Ciho J. 8, Hanáček 5, Ciho M. 1, Mačura 0 – Erm 3, Polusk 2, Piarn a Viilup po 1, streľba: 13/16 – 7/20, TH: 1/5 – 0/0, fauly: 1:6, doskoky: 9:7

Slovensko – Rusko 9:17, Body: Ciho J. 5, Hanáček a Ciho M. po 2, Mačura 0 – Zorin 9, Gunter a Gromyko po 3, Aleksandrov 2, streľba: 7/15 – 11/15, TH: 0/1 – 5/7, fauly: 8:4, doskoky: 2:10

Slovensko – Litva 9:16, Body: Hanáček 6, Ciho M. 2, Ciho J. 1, Mačura 0 – Lukša 6, Novickas 5, Vdovenko 3, Puškorius 2, streľba: 6/20 – 12/17, TH: 2/4 – 4/5, fauly: 6:5, doskoky: 3:12

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu