Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bojnický zámok je očarujúci vo dne i v noci

Bojnický zámok
Bojnický zámok

BRATISLAVA – Navštívili ste už aspoň raz vo svojom živote jeden z najkrajších slovenských zámkov? Nádherný zámok v Bojniciach neďaleko Prievidze patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie. Zároveň v sebe ukrýva bohatú históriu a vzácne zbierky, ktoré spravuje SNM-Múzeum Bojnice. Toto leto sú pre návštevníkov pripravené okrem romantických zákutí aj nočné prechádzky a špeciálne prehliadky pre deti.

Bojnický zámok patrí medzi najkrajšie pamiatky navštevované domácimi i zahraničnými turistami. Romantická podoba zámku, vzácne zbierkové predmety v interiéri, príjemná prechádzka po zámockom parku alebo osvieženie v chladnej jaskyni, lákajú mnohých, ktorí sa opätovne nechali očariť rozprávkovou atmosférou.

Zámok, ktorý je súčasťou Slovenského národného múzea, ročne privíta takmer 200-tisíc návštevníkov. Najviac ich priláka v lete, kedy ponúka denné prehliadky pre dospelých, ale aj špeciálne prehliadky pre deti. Denne o 11.00 h majú malí návštevníci možnosť prejsť sa po múzeu v spoločnosti pána Bartolomeja, ktorý im predstaví život v zámku v minulosti. Na príbehu malej slečny Agnes Turzovej spoločne s deťmi porovnáva život v období renesancie a v súčasnosti. O 13.00 h je pripravená Hra na minulosť. Počas tejto prehliadky slúžka Betka pomocou starých zabudnutých kufríkov odhaľuje s deťmi minulosť a spoznáva bývalých majiteľov zámku. Tí, ktorí sa boja letných horúčav, môžu navštíviť zámok aj v chladnejších večerných hodinách. Nočné prehliadky sú v letnej (júlovej a augustovej) ponuke každý piatok a sobotu o 21.00 h.

 

História zámku

Bojnický zámok patrí k najstarším pamiatkam na Slovensku. Prvá písomná zmienka o dominante hornonitrianskeho kraja je z roku 1113 v listine zoborského opátstva. Málokto by veril, že dnes majestátny zámok bol kedysi dreveným hradom. Postupne v priebehu 13. storočia ho príslušníci rodu Poznanovcov prebudovali na kamenné sídlo. Koncom 13. storočia sa Bojníc zmocnil uhorský veľmož Matúš Čák Trenčiansky a hrad mu patril do roku 1321. Po Matúšovi Čákovi sa na hrade v 14. a 15. storočí vystriedali ako majitelia ďalšie šľachtické rody. V roku 1489 ho kráľ Matej Korvín spolu s panstvom daroval svojmu nemanželskému synovi Jánovi Korvínovi, ale po smrti kráľa Mateja sa hradu zmocnili Zápoľského vojská a obývali ho až do roku 1526.

V roku 1527 daroval kráľ Ferdinand I. hrad Thurzovcom. Tí prestavali pôvodne gotický hrad na pohodlné renesančné sídlo. Po vymretí rodu Thurzovcov (v roku 1636) získal hrad mocný rod Pálfiovcov. V Bojniciach znovu zavládol stavebný ruch a hrad dostal barokovú podobu. Stavebná aktivita utíchla koncom 17. storočia. Obnovil ju až posledný šľachtický majiteľ – gróf Ján František Pálfi, ktorý sa rozhodol hrad prebudovať na romantický zámok podľa vzoru francúzskych hradov z údolia rieky Loiry, avignonkého pápežského paláca a renesančnej talianskej architektúry. Táto posledná neogotická prestavba trvala 22 rokov. Po smrti grófa Pálfiho vypukli spory o dedičstvo. V roku 1939 zámok a pozemky k nemu patriace kúpila firma Baťa. Po vojne, na základe Benešových dekrétov pripadol jej majetok štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu