Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Matej Fabian - New Face In Hell

Výstava Mateja Fabiana New Face In Hell
Výstava Mateja Fabiana New Face In Hell

BRATISLAVA - New Face in Hell je názov výstavy Mateja Fabiana (1979), študenta piateho ročníka na katedre maľby a iných médií v ateliéri prof. Ivana Csudaia na VŠVU v Bratislave.

New Face in Hell nie je Matejovou prvou samostatnou výstavou, ale je prvým samostatným maliarskym projektom ,v ktorom reaguje na samotný výstavný priestor. Výber námetu a formátu obrazov bol aj reakciou na industriálny charakter hangáru, v ktorom sú obrazy inštalované.

Veľkoformátový obraz s názvom When the Ship Goes Down, je nosný pre túto výstavu, a je inšpirovaný železobetónovou konštrukciou rebier v hangári, ktoré pripomínajú útroby vraku lode. Spolu s ďalšími prezentovanými obrazmi na výstave nadväzuje Matej na maľby z predchádzajúceho obdobia. Toto obdobie môžeme nazvať hľadaním rôznych podôb démonickosti, démonov a jeho začiatok vidíme hlavne v bakalárskej práci z roku 2009, kedy prichádza s temnejšou farebnosťou a neskôr s témou pekla a démonov.

Matej pracuje s výrazným expresívnym spôsobom maľovania. Používa i prevzatú predlohu, ktorá sa veľakrát stráca až roztápa v jeho expresívnom rukopise. Zdroje, z ktorých čerpá predlohy k vystaveným obrazom, sú rôzne. Adventné pohanské zvyky z oblasti alpských regiónov Rakúska a severného Talianska, Krampus – procesia diablov, ktorí testujú odvahu detí, alebo unášajú mladé dievčatá, sú námetom hneď niekoľkých vystavených obrazov s názvom Krampus-Teufel.

Súčasťou výstavy je aj nástenná maľba, ktorá vyteká priamo z pukliny v stene hangáru, ktorej predchádzala nájdená fotografia na internete, fanúšika s vyrezaným krvácajúcim menom americkej trash metalovej kapely Slayer na jeho chrbte.

Obrazy Mateja Fabiana napriek odpudivosti a drsnosti svojich tém a temnej farebnosti, vábia až lákajú náš pohľad.

 

Tak sa nechajte uniesť výstavou Mateja Fabiana New Face in Hell a príďte 6.5. 2010 o 18:00 do Hangáru, Tranzit ateliéry na Studenej 12 v Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu