Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Múzea a galérie praskali vo švíkoch

Múzeum
Múzeum

BRATISLAVA - Bratislavské múzeá a galérie praskali počas sobotňajšej akcie Noc múzeí a galérií vo švíkoch.

Do niektorých expozícií sa ani všetci záujemcovia nedostali. Do vynovených priestorov Múzea vinohradníctva a Múzea historických interiérov v Apponyiho paláci a v Múzeu dejín mesta v Starej radnici sme museli v niektorých hodinách regulovať počet návštevníkov, povedala pre agentúru SITA Marta Janovičková z Múzea mesta Bratislavy (MMB).

Veľký záujem tiež bol o vyhliadku z radničnej veže a z Michalskej veže, kde má MMB umiestnené expozície múzea zbraní. O nadpriemernom záujme svedčí aj počet 2000 až 2500 návštevníkov, ktorí podľa predbežných údajov zavítali do väčších výstavných priestorov MMB v Starom Meste. Počas na návštevnosť lepších dní pritom príde približne 200 ľudí.

Zaujímavejšie čísla mohli zaznamenať aj na hrade Devín a v antickej Gerulate v Rusovciach, múzeum však čísla návštevnosti zatiaľ nepozná. Známe budú v strede nadchádzajúceho týždňa, keď by podľa Janovičkovej, ktorá je zároveň predsedníčkou Zväzu múzeí na Slovensku, mali byť zverejnené súhrnné celoslovenské údaje o záujme o tohtoročnú Nocí múzeí a galérií.

Vyše 3000 návštevníkov si prišlo pozrieť výstavy do sídla Galérie mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí, kde ich čakala napríklad výstava diel Jana Zrzavého. Do jeho expozícií v Pálffyho paláci na Panskej ulici zavítalo vyše 1100 milovníkov slovenského a stredoeurópskeho umenia.

Galérie a múzeá v centre mesta sa vďaka príjemnému počasiu zapĺňali najmä navečer. Napríklad v Slovenskej národnej galérii (SNG) vyvolali najväčší ohlas sprievodné podujatia organizované po 19:00. Podľa riaditeľky komunikačného centra SNG, Kataríny Pikalyovej, obrovský záujem vyvolal ojedinelý sprievod po výstave Rudolf Sikora: Sám proti sebe s výkladom priamo od autora Rudolfa Sikoru a následná hudobno-experimentálna performance pred jeho obrazom.

Do posledného miesta bolo plno aj na talianskom opernom (pod)večere Sen noci májovej, ktorý okrem ukážok z talianskej opernej tvorby ponúkol aj zaujímavý odborný komentár. Plno bolo aj v pobočkách Slovenského národného múzea v Bratislave, aj v hlboko v noci po desiatej tam stáli ľudia v dlhých radoch, aby navštívili výstavy v podhradí či na Vajanského nábreží. Stačilo zaplatiť za jeden vstup a každý mal možnosť vybrať si ľubovoľný počet z vyše 60 expozícií a výstav bratislavských múzeí a galérií.

Nielen navštíviť expozície slovenských galérií a múzeí za symbolické vstupné, ale aj spoznať ich zákulisie mohla verejnosť v sobotu už po štvrtý raz počas Noci múzeí a galérií. Akcia sa konala po prvýkrát v jeden deň na celom Slovensku pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a zapojilo sa do nej 60 múzeí a galérií.

Prehliadku výstav doplnil sprievodný program, ako tvorivé dielne, kurátorské výklady, premietania filmov, ale aj ukážky reštaurovania a prístupné boli aj niektoré depozitáre.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu