Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rekonštrukcia Reduty sa stále nezačala

Bratislavská Reduta
Bratislavská Reduta

BRATISLAVA - Rekonštrukcia bratislavskej Reduty, na ktorú Slovenská filharmónia plánovala využiť letné prázdniny, sa stále nezačala. Ministerstvo kultúry totiž ešte neuzavrelo verejnú súťaž na dodávateľa prác, ktorú vypísalo na jar.

Filharmónia pritom pre stavebné práce posunula koncertnú sezónu aj Bratislavské hudobné slávnosti z jesene na zimné mesiace. Posunutá je aj rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie a Štátnej opery v Banskej Bystrici.

"Ja by som to nenazvala odloženými rekonštrukciami, proces verejného obstarávania je veľmi komplikovaný. V prípade Reduty bola súťaž niekoľkokrát zrušená, lebo boli výberové kritériá zo strany filharmónie naformulované v rozpore so smernicami EÚ," povedala ČTK riaditeľka sekcie ekonomiky Hilda Gajdošová.

Ešte koncom mája vedenie filharmónie predpokladalo, že sa práce začnú v júli, preto skrátilo program novej koncertnej sezóny. V súčasnosti sa už filharmónia k rekonštrukcii nevyjadruje, lebo kontrolu nad stavbou prevzalo ministerstvo kultúry. Práce sa podľa Gajdošovej začnú po skončení verejnej súťaže, čo by mohlo byť ešte tento rok.

To dnes kritizoval predseda parlamentného kultúrneho výboru Pavol Minárik (KDH). "Reduta začne veľkými zemnými prácami v centre mesta, a to vy pustíte do novembra, decembra? Som zvedavý, ako vám to prejde," povedal Minárik. "Budeme sa to snažiť prispôsobiť aj klimatickým podmienkam. Budeme sa to snažiť zrealizovať tak, aby to čo najmenej ovplyvnilo činnosť Slovenskej filharmónie," reagovala Gajdošová.

Aj keď sa na budove nepracuje, štart koncertnej sezóny sa oneskorí o dva mesiace. Na 43. ročník Bratislavských hudobných slávností, ktoré sa obvykle začínali v septembri, si bude musieť publikum počkať do 23. novembra. Sezóna sa namiesto októbra začne v decembri. "Teraz máme niekoľko zájazdov, nahrávok a mimoriadnych koncertov," povedala hovorkyňa filharmónie Martina Tolstová.

Reduta slúži ako koncertná a plesová sála od roku 1919 bez zásadných opráv, filharmónia sa tam nasťahovala po 2. svetovej vojne. Rekonštruovať ju začali v roku 2003. Z rekonštrukcie za viac ako 700 miliónov korún sa doteraz urobilo len asi päť percent, keďže ju zastavila bývalá vláda pre predčasné voľby. Tento rok boli naplánované náklady 140 až 160 miliónov korún.

Tento rok už odložili aj rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG) a Štátnej opery v Banskej Bystrici. Tie si tiež vzalo do rúk ministerstvo kultúry, ktoré sa rozhodlo všetky nákupy v rezorte obstarávať centrálne. "Ak sa nám organizácia dostane do problému, musí to riešiť ministerstvo kultúry. Aj to je dôvod, prečo to treba metodicky riadiť," tvrdila dnes Gajdošová.

Podľa nej boli s galériou a operou podobné problémy ako s Redutou. "SNG chcela rozdeliť proces obstarávania na dve verejné súťaže, rozdelenie zákazky však podľa zákona nie je možné," tvrdila riaditeľka. Verejná súťaž súvisiaca s rekonštrukciou Štátnej opery v Banskej Bystrici zase bola zrušená, pretože všetky ponuky prevyšovali vládou schválený finančný limit.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu