Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

STV sa podieľa na siedmich celovečerných snímkach

TRENČÍN – Prvým filmom, ktorý sa v koprodukcii so Slovenskou televíziou objaví v našich kinách, bude Jakubiskova Bathory. Popri snímke s ambíciou zaútočiť na Oscara sa STV podieľa na ďalších šiestich celovečerných filmoch a piatich dokumentoch.

Už v pondelok začne nakrúcať slovenský režisér Dušan Rapoš historický romantický film odohrávajúci sa v 18. storočí na Gemeri Cinka Panna. V hudobnej snímke o prvej cigánskej primáške sa predstavia Lucia Gažiová, Martin Huba, Vanesa Sarkozi, Marián Slovák, Zuzana Kronerová, Martin Dejdar či Jozef Vajda. Rapoš aj s kameramanom Jánom Ďurišom chcú prostredníctvom filmu ukázať Rómom nejaký vzor, aby mali zo seba dobrý pocit. Cinka Panna by mala mať premiéru v máji 2008.

Súčasný pohľad na svet a šoubiznis predstaví režisér Ivan Vojnár v snímke s detektívnou líniou Kvety Sakury. Súčasnosť bude reflektovať aj pripravovaný film Laury Sivákovej Nebo, peklo... zem o mladej sebavedomej baletke Kláre (Zuzana Kánocz), ktorý začala nakrúcať ešte v roku 2005. Do čias slovenského štátu sa vráti režisér Jiří Chlumský filmovou rekonštrukciou netypického vojnového príbehu Martina Friedmanna-Petráška Nedodržaný sľub, ktorý by mal mať premiéru v roku 2009. Spolužitiu rôznych národností na južnom Slovensku sa venuje režisér Peter Bebjak vo filme Marhuľový ostrov v hlavnej úlohe so Szidi Tobias. Režisér Vlado Fischer nakrúca v koprodukcii s STV tragikomédiu zo súčasnej Bratislavy o rozpade vzťahov a hodnôt ako aj o miznutí elementárnej slušnosti z nášho života Polčas rozpadu.

Spomedzi dokumentov bude mať ako prvý premiéru (13. septembra) dobrodružno-dokumentárny film Pavla Barabáša Tepuy, ktorý sa odohráva hlboko uprostred orinockého pralesa vo Venezuele. Na jeseň sa na televíznych obrazovkách objaví aj 10-dielny seriál v réžii Dušana Rapoša Slovenský bigbít, ku ktorému pripravujú aj knihu a DVD z trojhodinového koncertu Legendy 60. Prvé nakrúcania majú za sebou už aj režisér Peter Begányi s celovečerným dokumentom Erotic Nation či Peter Beňovský so snímkou Posledná maringotka o osudoch posledných autentických komediantov v strednej Európe. Na jeseň v roku 2008 by mal byť dokončený životopisný film Eduard Schreiber – filmár, filantrop a vyhnanec v réžii Jána Šudu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu