Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zomrel jeden z najproduktívnejších sci-fi autorov Frederik Pohl

Frederik Pohl
Frederik Pohl (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký spisovateľ Frederik Pohl, ktorý patril k najproduktívnejším autorom literárneho žánru sci-fi v Spojených štátoch. Informovala o tom dnes agentúra DPA, odvolávajúca sa na denník New York Times.

Pohl, najviac preslávený svojím satirickým antiutopistickým románom The Space Merchants (1953), ktorého spoluautorom je jeho americký kolega Cyril M. Kornbluth, zomrel v nemocnici v meste Palatine v americkom štáte Illinois na dýchacie problémy.

Zmienený vedecko-fantastický román The Space Merchants bol preložený do viac ako 25 jazykov a celosvetovo sa z neho predali milióny výtlačkov. Počas svojej kariéry vydal vyše 60 románov, približne 30 poviedkových zbierok a mnoho iných diel.

Za svoju literárnu tvorbu získal niekoľko významných ocenení, vrátane Ceny Johna W. Campbella, Ceny Hugo, Národnej knižnej ceny alebo Ceny Nebula. Prvým publikovaným literárnym útvarom Frederika Pohla však bola báseň Elegy to a Dead Satellite: Luna (1937).

V 60. rokoch Pohl pôsobil ako redaktor vedecko-fantastických časopisov Galaxy a If. V roku 1993 mu Spoločnosť amerických spisovateľov vedeckej fantastiky a fantasy ako 12. laureátovi v poradí udelila ocenenie Damon Knight Memorial Grand Master Award.

Medzi jeho ďalšie významné romány patria Slave Ship (1956), A Plague of Pythons (1962), Gateway (1977), Beyond the Blue Event Horizon (1980), The Cool War (1981) alebo All the Lives He Led (2011). V roku 1998 ho uviedli do Siene slávy autorov sci-fi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu