Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čechomor vydává nový album Místečko

Pokrstí ho na koncerte v Bratislave 10,6, v ATELIERI BABYLON! Skupina Čechomor takmer po šiestich rokoch vydáva novú radovú platňu s názvom Místečko. Jej producentom je rodák z írskeho Dublinu žijúci v New Yorku - skladateľ, gitarista a producent Gerry Leonard. K spolupráci si kapela prizvala aj ďalšie zahraničné osobnosti, napr. Tonyho Levina, Douga Yowella alebo Ivana Táslera/ IMT SMILE/. Nových 13 piesní uzrelo svetlo sveta tento týždeň a počuť v nich bude napríklad aj Ewa Farna alebo Lenku Dusilovú.

Inšpiráciou pre názov albumu je rovnomenná pieseň Místečko. Okrem nej na doske zaznie ďalších dvanásť skladieb, ktoré opäť vychádzajú z ľudových námetov len s drobnými textovými alebo hudobnými úpravami. Studnica zdrojov ľudových piesní však nie je bezodná a preto vzniklo aj niekoľko rýdzo autorských diel, ktoré sú na tomto albume zastúpené vo väčšej miere než na predchádzajúcich doskách. Táto skutočnosť bola tiež jedným z podnetov k ďalším zmenám. Tou najväčšou je predovšetkým netradičný zvuk.

"Nový, svižný a tvrdší zvuk bol naším zámerom a je logickým vyústením snahy o zmenu vo vývoji vnímania našej hudby. Skladba Místečko sa už hrá v slovenských rádiách a jej pozitívne prijatie nás utvrdzuje v tom, že sme sa vydali správnym smerom," vysvetľuje huslista Karel Holas.

Meno producenta Gerryho Leonarda je v súvislosti s doskou spojené tiež ako s gitaristom a hráčom na ďalšie hudobné nástroje. Účasť zahraničných hostí je naozaj široká, napr. basgitary sa chopil Tony Levin, muzikant, ktorý hral okrem iného s Petrom Gabrielom, a zvuk niektorých skladieb tiež oživil nástrojmi ako sú sticks alebo upper bass.

"Moje želanie osloviť Tonyho Levina vo mne dozrievalo dlho a vzniklo ešte pred tým, než sme zistili, že je to blízky sused Gerryho. Dohoda o spolupráci bola o to jednoduchšia,"s úsmevom prezrádza zaujímavosti zo zákulisia vzniku albumu Karel Holas.

Doska naozaj spĺňa ambície byť úplne iná a tak za bicie nástroje a perkusie zasadol ďalší zahraničný hosť menom Doug Yowell. Pre poslucháča by mohol byť známy najmä ako človek z okolia Suzanne Vega, na americkom kontinente je jeho meno uvedené pri skladbách mnohých interpretov alebo v tituloch filmových soundtrackov. Nemenej zaujímavý počin vznikol aj zo spojenia s Ivanom Táslerom zo slovenskej formácie IMT Smile. Okrem toho, že sa v dvoch piesniach postavil za mikrofón ako spevák, je zároveň autorom hudby týchto skladieb. Čechomor sa nevyhýba ani spolupráci so speváčkami, teda hlas Lenky Dusilovej alebo Ewy Farskej nebude pre poslucháčov veľkým prekvapením.


Místečko vychádza a bude k dispozícii v troch mutáciách. V klasickom jewelboxu s bookletom s kompletnými textami a fotografiami ho nájdete v štandardných obchodoch s hudbou. Pre širokú sieť novinových stánkov a supermarketov je pripravená verzia v tzv. slidepackovom vydaní za zvýhodnenú cenu. Pre fajnšmekrov pripravilo vydavateľstvo Universal Music tiež limitovanú edíciu obsahujúce bonusové DVD z koncertu na hrade Loket a klip s kapelou Divokej Bill. Široká poslucháčska základňa tieto možnosti výberu rozšírenia audio zbierok iste ocení.

"V rámci propagácie albumu pripravujeme letné turné ktoré začne krstom v Prahe a 10,6, a tiež v Bratislave aj s koncertom v novootvorenom ATELIERI BABYLON a sme presvedčení, že všetky nové veci v playliste budú prijímané rovnako kladne ako singel Místečko,"dodáva spevák a gitarista František Černý.

Lístky v predaji v sieti TICKETPORTAL.

Www.atelierbabylon.sk

www.facebook.com/atelierbabylon

www.twitter.com/atelierbabylon

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu