Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Tanap: Peniaze zo zbierok použijú Štátne lesy na zalesňovanie

POPRAD/VYSOKÉ TATRY – Všetky peniaze, ktoré získajú Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) prostredníctvom zbierok, použijú na zalesňovanie a obnovu lesa kalamitou postihnutých Vysokých Tatier.

Štátne lesy TANAP-u doteraz nedostali peniaze zo žiadnej zbierky určenej na obnovu Vysokých Tatier, ktoré na Slovensku vznikli po víchrici z 19. novembra. „Keď tie peniaze dostaneme, pôjdu na obnovu lesa a zalesňovanie,“ uviedol pre SITA riaditeľ ŠL TANAP-u Peter Líška.

Na obnovu víchricou zničeného lesa vo Vysokých Tatrách zriadili Štátne lesy TANAP osobitný účet v štátnej pokladnici s číslom 7000187575/8180, na ktorý už prispeli viacerí darcovia.

Táto zbierka má povolenie ministerstva vnútra. O použití peňazí bude rozhodovať osobitná komisia, o ktorej zriadenie požiadal riaditeľ ŠL TANAP-u ministra pôdohospodárstva. Zastúpenie v nej budú mať aj predstavitelia najväčších darcov.

Na likvidačné práce a na ťažbu kalamitného dreva použijú Štátne lesy peniaze získané z predaja drevnej hmoty. Prioritou Štátnych lesov TANAP-u pred blížiacou sa zimnou lyžiarskou sezónou je obnova života v tatranských osadách a strediskách cestovného ruchu v spolupráci s mestom Vysoké Tatry.

S odstraňovaním kalamity v lese sa pravdepodobne začne až v budúcom roku. „Najskôr to budú lesné cesty a približovacie trasy a až následne začneme spracovávať kalamitné drevo,“ doplnil P.

Na usmernenie všetkých činností, súvisiacich s kalamitou vo Vysokých Tatrách, inicioval primátor mesta Projekt obnovy Vysokých Tatier. Cieľom projektu je spojiť sily mesta, jeho občanov a podnikateľov v úsilí získavať prostriedky a dary na riešenie kalamitnej situácie a následnú obnovu mesta.

Mesto zriadilo účty na obnovu Vysokých Tatier v Dexia Banke v Starom Smokovci 1670490007/5600, v ČSOB Praha 193968930/0300 a podúčet mesta vo VÚB v Poprade 1765752954/0200, určený na platby v eurách. O použití prostriedkov z týchto účtov bude rozhodovať Komisia na rozdeľovanie zdrojov, ktorú zriadilo mestom Vysoké Tatry.

Pomôcť mestu Vysoké Tatry možno aj zaslaním prázdnej SMS v sieti Orange na číslo 878. Hodnota SMS je 50 Sk. Čerpanie peňazí z týchto účtov podlieha schvaľovaciemu procesu v Mestskom zastupiteľstve. Mesto zatiaľ sumarizuje škody na majetku občanov a podnikateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu