Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Krompachoch dýchajú smog

Zdrojom znečisťovania bola výroba čiernej medi v šachtovej peci.
Zdrojom znečisťovania bola výroba čiernej medi v šachtovej peci.

KROMPACHY - Upozornenie Krompašanov na smog v meste nezostalo bez povšimnutia. Znečistenie ovzdušia v auguste tohto roku potvrdila kontrola Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) z inšpektorátu v Košiciach.

Kovohuty musia okamžite prijať konkrétne opatrenia na odstránenie nedostatkov a za opakované porušenie zákona podniku hrozí mastná pokuta.

"Zdrojom znečisťovania bola výroba čiernej medi v šachtovej peci. Kovohuty musia požiadať Obvodný úrad životného prostredia v Spišskej Novej Vsi o súhlas na zmenu vstupných surovín používaných v šachtovej peci. Ďalej vymeniť poškodené filtračné vrecká, aby dodržali predpísané zloženie vsádzky do pecného agregátu a zamestnať dostatočný počet pracovníkov na obsluhu filtračnej stanice. Pri zvýšenej dymivosti musia navyše šachtovú pec odstaviť," uviedol hovorca SIŽP Michal Štefánek.

Dodržiavanie emisných limitov oxidu siričitého z 10-tonových konvertorov budú inšpektori v podniku sledovať aj naďalej. Takisto prevádzkovú evidenciu, aby sa už do ovzdušia nedostalo ďalšie nadmerné množstvo smogu.

Iniciátorka petície občanov Mária Gmucová potvrdila, že situácia sa nezlepšuje: "Dýchame taký istý vzduch ako predtým. Od stredy do nedele sme cítili spálenú umelú hmotu a gu-mu!"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu