Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Všetko o Plese v opere: Čo sa na akcii dialo?

Zdena Studenková a Braňo Kostka
Zdena Studenková a Braňo Kostka

BRATISLAVA – Tohtoročnú plesovú sezónu na Slovensku oficiálne otvoril XI. Ples v opere, ktorý sa konal v sobotu 8. januára v historickej budove Slovenského národného divadla (SND).

Podujatie, ktoré sa už tradične koná v prvú sobotu po Troch kráľoch, privítalo viac ako 600 hostí kultúrneho, spoločenského či vedeckého života. Medzi návštevníkmi najprestížnejšej spoločenskej udalosti na Slovensku nechýbali manželia Heribanovci, manželia Lajčákovci, diplomat Ján Kubiš s manželkou, herečky Zdena Studenková, Zuzana Kronerová či herci Maroš Kramár a Jozef Vajda.

Pozvaní hostia prichádzali do SND po červenom koberci. Pri vstupe ich uvítal hostiteľ večera, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko Pavol Lančarič a riaditeľ SND Ondrej Šoth. Slávnostný otvárací ceremoniál sa začal o 20.00 vystúpením nevidomého speváka Maroša Banga, ktorého sprevádzali Zdenka Predná, Zuzana Mauréry a Nela Pocisková. Celé predstavenie doplnili svetelné efekty, ktoré prispeli k hlbokému umeleckému zážitku. Po úvodnom príhovore moderátorky večera Adriany Kmotríkovej sa slova ujali Pavol Lančarič a Ondrej Šoth. „Prajem vám príjemný večer plný zábavy a lásky,“ zaprial hosťom riaditeľ SND a zároveň poďakoval spoločnosti Orange za dlhoročnú spoluprácu pri príprave podujatia.

Ples v opere sa považuje za otvorený až po rozozvučaní gongu Hviezdou večera, ktorou bola tentoraz nemecká speváčka Sandra Cretu. „Je to pre mňa česť, som veľmi pyšná,“ vyhlásila pred slávnostným úderom hviezda osemdesiatych rokov. K otváraciemu ceremoniálu tradične patril aj prvý valčík, balet a ária, ktorú zaspieval sólista SND Oto Klein.

Pre hostí bol pripravený bohatý kultúrny večer. Po spoločnom vystúpení Nely Pociskovej s Martinom Chodúrom, na scénu nastúpil Richard Müller s kapelou. Hviezda večera Sandra Cretu odštartovala šnúru svojich najúspešnejších piesní s úderom polnoci. „Sandru mám veľmi rada, keďže patrím k ročníkom, ktoré si ju v čase jej najväčšej slávy ešte pamätajú,“ povedala v rozhovore violončelistka Silvia Šarköziová z Cigánskych diablov. Moderátorka Alena Heribanová vyzdvihla Sandrinu charizmu: „Je to veľmi milá žena. Tým, že predala toľko platní a vyprodukovala toľko svetových hitov, je v nej niečo, čím dokáže osloviť ľudí.“

Po Sandre návštevníkov roztancoval mnohonásobný český zlatý Slávik Karel Gott. Svojimi nestarnúcimi hitmi ako Když muž se ženou snídá či Lady Karneval rozospieval celé publikum. Záver programu patril skupine I.M.T. Smile.

Návštevníci Plesu v opere si mohli pochutnať na výnimočných kulinárskych špecialitách. Dvadsiati kuchári, ktorí pohostenie pripravovali, sa nechali inšpirovať rôznymi kuchyňami sveta, najmä však ázijskými a európskymi jedlami. Najnezvyčajnejšími pochúťkami na prestretých stoloch boli Foie gras terina s figovou marmeládou a želé zo slamového vína, grilovaný ostriež či jelenia sviečková s orechami a glazovanými gaštanmi.

Mnohí hostia ostali očarení bohatou kvetinovou výzdobou, ktorú organizátori pripravovali v spolupráci s Michalom Hautom. Priestory SND zdobilo dovedna päťtisíc klinčekov, pivónií a ružičiek bledých odtieňov. „Mimoriadne ma oslovila farebnosť kvetov a ich zladenie s celou sálou,“ uviedla v rozhovore tanečná pedagogička Dagmar Hubová.

Prominentní návštevníci XI. ročníka Plesu v opere ocenili už tradične vysokú úroveň podujatia. „Titul najprestížnejšej udalosti si Ples v opere zaslúži, lebo ňou aj je,“ uviedla Silvia Šarköziová. „Vládne tu skvelá atmosféra, vystupujú tu skvelí umelci,“ povedala Alena Heribanová, ktorá zároveň priznala, že sa s manželom Jozefom dobre vytancovali. „Ľudia sa usmievajú a tvária sa šťastne, čo je asi najlepším meradlom toho, ako sa cítia,“ zhodnotil plesovú zábavu v rozhovore herec Martin Huba.

Ako to na akcii vyzeralo? Kto všetko prišiel? Pozrite si našu GALÉRIU!

Aké róby predviedli dámy na plese? Kliknite SEM

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu