Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súd so Žitným: Do Tomáška vrazil rýchlosťou 103 km/h! Hablovičová tiež hovorila o omdletí...

Rasťo Žitný a Lucia Hablovičová. Zobraziť galériu (4)
Rasťo Žitný a Lucia Hablovičová.

BRATISLAVA – Ďalšia etapa! Dnes v Malackách pokračuje pojednávanie s Rasťom Žitným (33), ktorý v roku 2008 autom usmrtil Tomáška Žilavého († 5). Tentokrát už vypovedala aj exmoderátorova vtedajšia partnerka Lucia Hablovičová (32). Súd vypočúva aj expertov, ktorí sa pri otázke Žitného rýchlosti pohybujú v rozmedzí 137 - 142 km/h.

Konečne ju vypočuli! Lucia Hablovičová sa v marci zo súdneho konania ospravedlnila, sudca však nemienil vyniesť rozsudok bez jej výpovede. Dnes sa už bývalá modelka do Malaciek dostavila. Exmilenca však na súde nestretla, Rasťo Žitný dnes neprišiel.

Jeho právnik Ladislav Kuruc na začiatku pojednávania požiadal o vylúčenie verejnosti. Argumentoval tým, že médiá, ktoré o kauze informujú, môžu ovplyvniť súd. Sudca však jeho požiadavku zamietol a výpovede svedkov, ako aj Hablovičovej, si mohli ľudia vypočuť priamo v súdnej sieni.

Lucia uviedla, že vedela o Žitného problémoch s chrbticou, ktoré uviedol na svoju obhajobu. Práve bolesti vraj spôsobili, že za volantom na dve sekundy omdlel. "Keď sme sa zhovárali o nehode, ako sa táto stala, viem, že obžalovaný mi hovoril útržkovite, lebo na inkriminovaný priebeh si nepamätal, v určitej chvíli pravdepodobne stratil vedomie," vypovedala. Lucia však nedokázala spresniť čas, kedy od nej jej vtedajší partner odchádzal na generálku tanečnej šou Let’s Dance.

Podľa vlastných slov sa necítila dobre a okrem raňajok a obeda strávila celý deň v posteli. Prokurátorka ju však upozornila, že v prvej výpovedi spomínala omšu. Hablovičová to však popiera. "Ja som o účasti na omši nehovorila, ale Rasťo pri prvej výpovedi. Dnes som vypovedala vôbec prvýkrát, predtým som o tejto udalosti s nikým nehovorila, takže som nemala prečo upravovať svoju výpoveď," povedala neskôr pre Topky.sk.

Krátko po pol desiatej mala vypočúvanie za sebou a obrátila sa na manželov Žilavých s vyjadrením úprimnej sústrasti. Sudca ju však prerušil a jej správanie označil za teatrálne. Hablovičová hneď zo súdu odišla. 

Okrem exriaditeľky súťaže Miss súd vypočul ďalšieho svedka zo Sološnice. Ten videl Žitného auto prechádzať okolo svojej záhrady, krátko na to počul zvuky nehody a vyrazil na inkriminované miesto. Tam sa venoval Milanovi Žilavému, ktorý sa vraj chcel pomstiť vodičovi, čo mu zabil syna.

Ďalším vypočúvaným bol súdny znalec Gustáv Kasanický, riaditeľ ústavu súdneho inžinierstva. Ten mal okomentovať znalecké posudky, ktoré vypracovali znalec oslovený políciou a znalec obhajoby. Práve v druhom prípade mal Kasanický námietky k výpočtu nárazovej rýchlosti, ktorá bola uvedená medzi 115 a 127 km/h. Posudok ústavu stanovuje Žitného rýchlosť na 137 km/h.

Podľa znalca z odboru cestnej dobravy Ing. Antona Guštaru išiel Žitný rýchlosťou 142 km/h a do nebohého Tomáška vrazil pri rýchlosti 103 km/h. Podľa jeho názoru by vodič pri povolenej rýchlosti 90 km/h dokázal zabrániť zrážke. Príčinou nehody je teda jednoznačne neprimeraná rýchlosť.

Prokurátorka navrhla hlavné pojednávanie s Rasťom Žitným odročiť. Trvá totiž na vypočutí ďalších znalkýň. Ladislav Kuruc, právnik exmoderátora, zas chce predvolať lekára, ktorý by potvrdil Žitného zdravotné problémy a ich spojitosť s nehodou. Pojednávanie sa uskutoční 7. 6. 2010.

-----------------------------

V marci súd vypočul Rasťa Žitného, Tomáškovho otca Milana Žilavého, aj Veroniku Husárovú, ktorá bola Žitného partnerkou v Let’s Dance. Práve ona na neho čakala v tú osudnú nedeľu v sále PKO, kde sa konala generálka tanečnej šou. Žitný tam však nedorazil, autom zrazil bicyklujúcu sa rodinku Žilavých.

Podľa súdu bola dôležitým svedkom aj Lucia Hablovičová. Práve s ňou trávil exmoderátor čas predtým, než sa vybral zo Sološnice do Bratislavy. Súd sa však v marci odročil aj pre neprítomnosť expertov z oblasti dopravy.

 

Toto odznelo na marcovom pojednávaní:

VIDEO Žitného súd odročený: Tvrdí, že tesne pred zrážkou omdlel!

AUDIO zo Žitného súdu: Na 2 sekundy som omdlel, Žilavý: Telefonoval a potom... Koniec!

Husárová prehovorila: Prečo som vypovedala v „prospech“ Žitného!

Sledujte TOPKY TV: Milan Žilavý o pondelkovom súdnom pojednávaní v Malackách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu