Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Herec Navrátil trpiaci rakovinou: Rozmýšľa nad koncom!

Bořivoj Navrátil
Bořivoj Navrátil

PRAHA - Český divadelný a filmový herec Bořivoj Navrátil, ktorý bojuje s rakovinou hrubého čreva, mal podstúpiť druhú operáciu. Lekári nakoniec od zákroku upustili.

Sedemdesiatšesťročnému umelcovi pomáha v ťažkých chvíľach najmä jeho bývalá manželka s terajším manželom. Práve v ich dome v pražských Vršoviciach našiel útočisko.

Náročný boj s chorobou sa prejavuje aj na hercovej motorike, chodí pomaly a s problémami. Napriek tomu si vie zabezpečiť to najdôležitejšie, napríklad aj pivo, ktoré mu lekári doslova odporučili. "Lekári mi zakázali piť kávu, na druhej strane mi dovolili a dokonca odporučili pivo," uviedol herec, ktorý sa snaží k rakovine stavať s optimizmom. "Keď má človek už sedemdesiatku za sebou, s čím môže tak asi počítať? Choroby máme vraj milovať, hovorí Květa Fialová, tak sa pokúšam. Zatiaľ nám to veľmi nejde, ale prekonali sme ťažké chvíľky," dodal. "Asi ma v poslednom čase zasiahla príliš veľká spokojnosť, darilo sa mi toľko vecí. Zrejme toho bolo príliš veľa a z toho čistého neba musel udrieť blesk," uviedol.

Na premýšľanie mal rodák z mesta Kroměříž najviac priestoru počas pobytu v nemocnici. "Keď som nemohol spať, tak som si premietal tie najkrajšie chvíle svojho života a z nich som si staval akési leporelo. Zistil som, že to bolo celkom fajn," prezradil. Herca v živote okrem úspechu postihlo aj viacero tragédií. Ako trojročný prišiel o oboch rodičov, dokonca už raz bojoval aj o vlastný život, a to v roku 1987 pri nakrúcaní snímky Sagarmatha o horolezeckej expedícii usilujúcej sa dobyť najvyšší vrch sveta, Mount Everest. Herca vtedy vo výške 5400 metrov postihla výšková choroba.

Navrátil premýšľa aj o tom, aký bude koniec. "Čo nás čaká, to nevieme. Uvažujem o tom, ako ten koniec, ktorý každého z nás čaká, bude prebiehať. Možností je viacero, a keď vám niekto predloží niektorú z nich, tak ju proste vezmite," uzavrel.

Bořivoj Navrátil sa začal divadlu venovať ako ochotník, popritom vyštudoval Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne (JAMU). Profesionálne začal hrať v Českom Těšíne. Často ho obsadzovali do vedľajších rolí vo filme a v televízii. Od deväťdesiatych rokov vystupuje s divadelným spolkom Kašpar. Informáciu zverejnil internetový portál iDNES.cz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu