Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Polańsky: USA mu ide po krku!

Roman Polański Zobraziť galériu (8)
Roman Polański

BERN - Spojené štáty americké oficiálne požiadali Švajčiarsko o vydanie režiséra Romana Polańského v prípade viac ako tridsaťročného obvinenia zo styku s neplnoletým dievčaťom.

V piatok o tom informovala švajčiarska vláda. Ešte nie je známy dátum pojednávania, na ktorom sa rozhodne o tom, či Polańského vydajú späť do Kalifornie. Ak vyhovejú žiadosti, Polański sa stále môže odvolať. V tom prípade však vo švajčiarskom väzení pobudne ešte niekoľko mesiacov. Šanca, že sa vyhne vydaniu do USA, je podľa odborníkov veľmi malá. Napriek tomu bude Polański proti tomu bojovať. "Bude sa brániť proti tejto žiadosti, a bude naďalej žiadať, aby ho prepustili, kým nepreskúmajú žiadosť," vyjadril sa jeho francúzsky právnik Hervé Temime.

USA mali čas na podanie žiadosti do konca novembra. Podľa dokumentov, ktoré má agentúra AP k dispozícii, Švajčiarsko krajinu žiadalo, aby proces urýchlila. Zürich tvrdí, že postup bol štandardný. Niektorí politici a komentátori však spoluprácu hodnotili ako príliš energickú, a že nedávny spor krajín o daňových podvodoch bohatých Američanov v spojitosti so švajčiarskymi bankami mohol poskytnúť motiváciu pre zatknutie.

Polańského zatkli 26. septembra v Zürichu na základe 31 rokov starého amerického zatykača. V súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe. V roku 1977 sa priznal, že mal pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom a uzavrel dohodu o vine a treste. V roku 1978 však ušiel do Francúzska, kde bol mimo dosahu americkej jurisdikcie. Podľa švajčiarskeho ministerstva spravodlivosti mu v Kalifornii hrozí maximálne dvojročný trest. Vyhlásil to hovorca ministerstva Folco Galli pre rádio Europe-1. Ako neskôr povedal pre agentúru AP, trest nemôže byť dlhší, pretože Polańského môžu potrestať iba na základe toho, za čo USA žiada jeho vydanie. Švajčiarsko o tom informovali americké úrady v žiadosti o vydanie, dodal Galli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu