Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mal sex s dieťaťom, pripomenul Tusk obhajcom Polanského

Roman Polanski
Roman Polanski

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk v utorok vyzval svojich ministrov, aby sa zdržali vyjadrení a konania na podporu zadržaného režiséra Romana Polanského, ktorý je poľsko-francúzským občanom.

Tusk pripomenul, že v jeho prípade ide o fakt, že "mal sex s dieťaťom". Premiér týmito slovami reagoval na to, že minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa pripojil k iniciatíve francúzskeho rezortného kolegu Bernarda Kouchnera za prepustenie Oscarom oceneného umelca, ktorý sa priznal k pohlavnému styku s 13-ročným dievčaťom. Podľa Tuska Sikorskeho motivovali "kladné city k významnému umelcovi", ale zdôraznil, že minister zahraničných vecí konal "z vlastnej iniciatívy".

Donald Tusk uznal, že Polanski je "vynikajúci poľský režisér", ale dodal, že ministri by mali prejaviť "väčšiu zdržanlivosť" pri jeho obhajovaní, pretože ide o "prípad znásilnenia a potrestanie za sex s dieťaťom". Podľa premiéra "to ale neznamená, že Roman Polanski si nezaslúži konzulárnu a právnu pomoc, takú, ako by v podobnej situácii potreboval akýkoľvek iný poľský občan". Pomoc už zatknutému režisérovi ponúklo poľské veľvyslanectvo vo Švajčiarsku.

O prepustenie zadržaného režiséra Romana Polanského, ktorého zatkli v nedeľu vo Švajčiarsku, sa budú spoločnými silami pokúšať Poľsko a Francúzsko, informovala v nedeľu poľská tlačová agentúra PAP. Podľa jej informácií požiadajú obaja ministri zahraničných vecí - Sikorski a Kouchner - Spojené štáty, aby zariadili filmárovo prepustenie. S touto žiadosťou sa plánujú obrátiť na svoju americkú rezortnú kolegyňu Hillary Clintonovú. Tej chcú zároveň navrhnúť možnosť obrátiť sa so žiadosťou o Polanského omilostenie na prezidenta Baracka Obamu, uviedol.

Švajčiarske úrady, ktoré zadržali režiséra v Zürichu na základe 31 rokov starého amerického zatykača, uviedli, že z ich strany išlo iba o plnenie si svojich povinností a nič iné teda nemohli urobiť. Vláda zároveň poprela nátlak zo strany Spojených štátov. Washington sa medzitým odmietol vyjadriť, kedy požiada Bern o vydanie 76-ročného Polanského do USA.

Svetoznámy režisér poľského pôvodu mal v roku 1977 pohlavný styk s v tom čase ešte neplnoletou 13-ročnou Francúzkou. Polanski sa neskôr k svojmu skutku priznal a s americkým súdom následne uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho ešte pred rozhodnutím o dĺžke trestu poslal na 90-dňové pozorovanie na psychiatriu, odkiaľ však po 45 dňoch utiekol. Následne sa usadil vo Francúzsku, kde bol mimo dosahu americkej jurisdikcie. V USA mu však naďalej hrozí 50 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu