Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spievajúci básnik Cohen vystúpil na Slovensku

Leonard Cohen v Bratislave Zobraziť galériu (3)
Leonard Cohen v Bratislave

BRATISLAVA - "Som tvoj muž," spieval v piatok večer prvýkrát naživo svojim slovenským fanúšičkám legendárny kanadský hudobník i básnik Leonard Cohen.

Spevák s nezameniteľným prejavom, ktorý v súčasnosti zažíva veľký comeback po 15-ročnej pauze, ukázal, že aj necelý mesiac pred svojimi 75 narodeninami je stále v dobrej kondícii a nemá problém odohrať takmer trojhodinový koncert. Meškať sa neoplatilo, spievajúci básnik totiž na seba na rozdiel od iných hviezd a pseudohviezd nenechal čakať a večer otvoril hitom Dance Me To The End of Love.

"Ďakujem za vaše vrelé prijatie. Je to veľká pocta hrať pre vás dnes večer," pozdravil svojím podmanivým hlasom o čosi neskôr publikum, ktoré tvorila hlavne stredná generácia. Potom už s privretými očami, s klobúkom nasadeným do čela a niekedy aj na kolenách spieval svoje hity, napríklad Everybody Knows. O slávu sa však podelil aj s kapelou, sólovať nechal svojho barcelonského gitaristu na zvonivom 12-strunovom nástroji, vokalistky, ale aj klarinetistu na viacerých dychových nástrojoch. Druhú časť odštartoval jednou zo svojich najznámejších piesní, Suzanne. Napísal ju kedysi o žene, o ktorej mohol len snívať, lebo patrila jeho priateľovi.

Publikum sa však tešilo aj z ďalších piesní, ktoré poznalo, napríklad hymnickej Hallelujah. A keď sa večer chýlil ku koncu, začal sa lúčiť a v piesni pozmenil text. "Neprišiel som vás balamutiť," spieval. "Bratislava," dodal idol, ktorý sa päť rokov skrýval v kláštore a hneď na to hlavne ženské fanúšičky vábil skladbou I'm Your Man. "Ďakujem vám za vašu milú pozornosť," povedal gentleman. Po rozlúčke však nasledovalo ešte päť prídavkov, vrátane hitov First We Take Manhattan či So Long Marriane, kde sa inšpiroval jednou zo svojich lások. Cohen prišiel do Bratislavy na dva dni, priviezol si vlastného kuchára a vraj aj veľké množstvo batožiny. Špeciálne požiadavky však mal hlavne na akustiku sály, ktorá nie je stavaná na koncerty. Nakoniec však pred 3.670 ľuďmi odohral akoby komorný koncert bez veľkých decibelov. Sála bola vypredaná, nie však preplnená, keďže sa predávali len lístky na sedenie. Kanadská ikona sa na Slovensku zastavila počas úspešného celosvetového turné.

Cohen v súčasnosti patrí medzi najvplyvnejších pesničkárov, jeho songy totiž zaradili do svojho repertoáru aj R.E.M. či Elton John. Najnovšie vydal záznam z koncertu v Londýne, ktorý sa zaradil medzi najpredávanejšie platne. Na scénu vstúpil už v roku 1967, začínal však ako básnik. Hudbe sa začal venovať v druhej polovici 60. rokov, pričom albumy z tohto obdobia sú rovnako slávne ako jeho neskoršie nahrávky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu