Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hviezdna karavána Leonarda Cohena

Leonard Cohen Zobraziť galériu (3)
Leonard Cohen

Žijúca hudobná legenda Leonard Cohen sa konečne predstaví aj na Slovensku. V rámci svetového turné sa zastaví aj v Bratislave. Fanúšikovia sa môžu na neho tešiť 28. augusta v Incheba Expo Aréne. Nepríde však sám. Za chrbtom bude mať zostavu hviezdnych muzikantov.

Lídrom a hudobným riaditeľom Cohenovej sprievodnej skupiny je basgitarista Roscoe Beck. Medzi znalcami to rozhodne nie je neznáme meno. S Leonardom Cohenom spolupracuje už 30 rokov a podpísal sa pod niekoľko jeho slávnych albumov. Svetoznámy výrobca gitár Fender Musical Instruments na jeho počesť uviedol dve basgitary s jeho menom a podpisom.

Za klávesmi sa na bratislavskom koncerte Leonarda Cohena predstaví nenápadný chlapík menom Neil Larsen. Okrem klavíra a príbuzných inštrumentov sa kamaráti aj s akordeónom a dychovými nástrojmi. Že je to pán muzikant, o tom svedčí fakt, že má na konte nomináciu na Grammy za jeden zo svojich albumov. Ako hosťujúci štúdiový hudobník sa podieľal na viac ako 150 albumoch.

Verným spolupútnikom Leonarda Cohena je aj okuliarnatý Bob Metzger. Hrá na šesť nástrojov, no na Cohenových koncertoch mu patria predovšetkým gitarové party. S Leonardom Cohenom koncertoval prvýkrát už pred dvadsiatimi rokmi. Exotickým zjavom je v Cohenovej kapele Javier Mas. Nielen preto, že je pôvodom Španiel. Hrá totiž na tradičné španielske nástroje, ako sú bandurria a laúd. To prvé je niečo ako citara, to druhé sa podobá na lutnu. Koncertuje s muzikantmi po celom svete. Pred rokmi organizoval v Španielsku sériu koncertov na Cohenovu počesť. Najnenápadnejším, ale najhlučnejším členom koncertnej zostavy Leonarda Cohena je určite Rafael Gayol. Hrá totiž na bicie a perkusie. Okrem bubnovania sa venuje aj produkovaniu, písaniu pesničiek, ale aj herectvu.

Dôležitú úlohu má na pódiu aj Dino Soldo. Ako dieťa pestovateľov pomarančov z Kalifornie mal k hudbe ďaleko, ale vykľul sa z neho zázračný chlapec. Na gitare začal hrať už ako päťročný. V Cohenovej hviezdnej karaváne však má na starosti klávesy a klarinet. Na pódiu vyniká aj vďaka prepracovanému imidžu podľa vzoru slávneho komika Bustera Keatona.

Pódiovú zostavu koncertov Leonarda Cohena dopĺňajú aj fešné vokalistky. Ich úlohou je nielen skrášľovanie pódia, ale aj spevácka podpora hlavnej hviezdy. Čierna Kalifornčanka Sharon Robinson koncertovala s Cohenom už v roku 1979. Je držiteľkou Grammy. Napísala skladby pre Pointer Sisters, Temptations alebo Randy Crawford. Okrem nej pomáhajú Cohenovi so spevom aj Webb Sisters – dve sestry z Veľkej Británie, ktoré sa dokázali presadiť aj samostatne. Leonard Cohen vystúpi na Slovensku 28. augusta. Koncert v bratislavskej Incheba Expo Aréne prináša Agentúra Vivien. Vstupenky sú k dispozícii v sieti Ticketportal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu