Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

SMUTNÁ SPRÁVA! Zomrela 109-ročná Mexičanka, podľa ktorej vznikla animovaná Mamá Coco z obľúbenej rozprávky

María Salud Ramírezová Caballerová Zobraziť galériu (3)
María Salud Ramírezová Caballerová (Zdroj: repro foto Youtube/E! News)

MEXIKO/PARÍŽ - Vo veku 109 rokov zomrela v nedeľu María Salud Ramírezová Caballerová, ktorá sa stala mexickou celebritou, keď sa do kín dostal animovaný film Coco - venovaný téme smrti a nezvyčajným mexickým tradíciám vo sviatok mŕtvych (Día de los muertos) podobný Dušičkám. Informovala o tom na svojom webe francúzska televízia BFM.

Caballerová bola pre filmových tvorcov inšpiráciou pre jednu z hlavných postáv nazvanú Mamá Coco. Po uvedení filmu do kín turisti pravidelne navštevovali jej dom v dedine Santa Fé de la Laguna pri jazere Pátzcuaro, aby sa s ňou odfotografovali - okrem iného aj pre to, že vyzerala takmer rovnako ako filmová Mamá Coco.

VIDEO: Trailer k rozprávke Coco.

Hoci filmová spoločnosť oficiálne nepriznala, že Caballerová bola "zdrojovým materiálom" pre filmovú postavu, jej rodina tvrdí, že tím zo spoločnosti Pixar ich dedinu navštívil, Caballerovú fotografoval a chvíľu s nimi dokonca žil.

María Salud Ramírezová Caballerová
Zobraziť galériu (3)
María Salud Ramírezová Caballerová  (Zdroj: profimedia.sk)

Zrejme tak sa stalo, že postava Mamá Coco je až neuveriteľne podobná Caballerovej. Celovečerný film Coco z roku 2017 je príbehom 12-ročného chlapca Miguela, ktorý prostredníctvom zvykov dodržiavaných v Deň mŕtvych pátra po histórii svojej rodiny.

Podľa tradície je totiž tento deň jediným v roku, keď mŕtvi môžu navštíviť svet živých, ale len za podmienky, že na nich niekto ešte stále myslí. Miguel chce takto odhaliť, prečo je v ich rodine zakázané spievať, hrať na hudobných nástrojoch a počúvať hudbu. jeho snom je totiž stať sa hudobníkom.

Film Coco dostal v roku 2018 cenu americkej filmovej akadémie ako najlepší animovaný film. Divákmi bol oceňovaný nielen za sprístupnenie zaujímavej mexickej tradície, ale aj pre svoje posolstvo - nezabúdať na zosnulých a mať v úcte starších i tradície. Hold im pri preberaní filmového Oscara vzdal aj jeden z režisérov Lee Unkrich, keď vyhlásil, že jeho najväčšia vďaka patrí mexickému národu. Dodal, že film Coco "by neexistoval bez ich kultúry a nekonečne krásnych tradícií."

María Salud Ramírezová Caballerová
Zobraziť galériu (3)
María Salud Ramírezová Caballerová  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: SmrťCocoMaría Salud Ramírezová Caballerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu