Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smutná správa z Čiech: Zomrel obľúbený herec Josef Somr (†88)!

(Zdroj: Heureka Production)

PRAHA - Dnes zomrel obľúbený divadelný a filmový herec Josef Somr, mal 88 rokov. Svoje posledné dni trávil v sanatóriu Na Pleši. Oznámila to jeho manželka Alena Somrová. Somr vo filmoch stvárnil viac ako 170 postáv, jeho zrejme najznámejšou úlohou je výpravčí Hubička, lišácky zvodník z oscarových Ostro sledovaných vlakov Jiřího Menzela.

Somr sa narodil 15. apríla 1934 vo Varakove pri Kyjove ako prostredný z troch bratov v skromných pomeroch. Ako dieťa sa musel starať aj o hospodárstvo. Zo sna o prácu na železnici zišlo, nakoniec u neho zvíťazilo herectvo. V roku 1956 vyštudoval brniansku JAMU a vzápätí nastúpil do divadla v Českom Těšíne. Postupne prešiel tiež divadelnými scénami v Brne a Pardubiciach. V roku 1965 sa stal členom pražského Činoherného klubu, kde hral pod režijným vedením Ladislava Smočka (Piknik), Jiřího Menzela (Mandragora) či Jána Káčera (Zločin a trest alebo Revizor).

Pred kamerou debutoval v roku 1964

V roku 1978 využil ponuku, ktorú mu z Národného divadla poslal Miroslav Macháček. Na prvej českej scéne stvárnil napríklad Maršála v Čapkovej bielej chorobe, Kláska v Jiráskovom Lucerne alebo Kunza v Krobotovom naštudovaní Roka na dedine bratov Mrštíkov. Za Pána Františka v Hrubínovom Romanci pre krídlovku získal v roku 1998 prvú Tháliu, druhú mu o štyri sezóny neskôr vyniesla úloha v hre Donalda Coburna Džin, ktorú už ale naštudoval vo Viole, kam z Národného divadla prešiel. V roku 2014 sa stal držiteľom ceny Thálie za celoživotný činoherný šampionát.

Pred kamerou debutoval v roku 1964 v snímke Obžalovaný režisérov Jána Kadára a Elmara Klosa. Jeho prvá veľká chvíľa prišla o dva roky neskôr, keď si ho Jiří Menzel vybral do Ostro sledovaných vlakov. Jeho "pečiatková" scéna vstúpila do filmových dejín.

Ku všetkým úlohám pristupoval s mimoriadnou snahou a pokorou

Aj na filmovom plátne a televíznej obrazovke zanechal Somr nezmazateľnú stopu. Spočiatku bol zaraďovaný do škatúľ rôznych sukničkárov a podvodníčok, postupne ale začal stvárňovať psychologicky komplikovanejšie typy postáv s tragikomickým nábojom. Ku všetkým úlohám vo filme i na divadle vždy pristupoval s mimoriadnou snahou i pokorou, za čo sa stal uznávanou osobnosťou aj medzi svojimi kolegami.

Diváci si ho pamätajú napríklad ako trafikanta Súmara zo seriálu Bol raz jeden dom, vyslúžilého vojenského kuchára Serváca z rozprávky Traja veteráni alebo profesora Ječmena z Kleinovej päťdielnej filmovej série o básnikoch. V roku 2012 dostal Českého leva za prínos kinematografii. Ocenenie získal tiež za účinkovanie v rozhlase, jeho príjemný hlas bol na vypočutie napríklad v úspešnom cykle Rozprávky tisíce a jednej noci. Niekoľkokrát ho využili tvorcovia večerníčkových seriálov, napríklad v Bubákoch a Hastrmanoch.

Ocenil ho aj prezident Václav Klaus

Úspešný herec s trochu zachmúrenou tvárou bol podobne ako mnoho jeho kolegov v súkromí považovaný za plachého a uzavretého človeka, zároveň ale vedel dobre baviť celú spoločnosť. K jeho vášniam a radostným chvíľkam patrilo posedenie vo vínnom sklípku, spev a hra na cimbal, v rodnom kraji si často nenechal ujsť napríklad Jazdu kráľov. V roku 2005 ho ocenili vtedajším prezidentom Václavom Klausom medailou Za zásluhy.

Viac o téme: SmrťHerecJosef Somr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu