Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Výprava Rasťa Ekkerta: Spadla na nich lavína!

Po páde lavíny dvaja horolezci skončili v nemocnici. Zobraziť galériu (3)
Po páde lavíny dvaja horolezci skončili v nemocnici. (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA - Teraz už išlo do tuhého! Jojkársky reportér Rasťo Ekkert (43) v Himalájach už vyše mesiaca bojuje o život. Teraz však jeho výprava môže hovoriť o skutočnom zázraku. Kolegov adrenalínového redaktora totiž privalila lavína. Dvaja horolezci skončili av nemocnici, čím sa pre nich celý výlet skončil.

Výprava sa pokúša pokoriť Annapurnu s výškou 8 091 m nad morom. Pred týždňom im počasie zmarilo výstup a teraz im príroda pohrozila znovu. „V nedeľu nám tábor zmietla obrovská lavína. Bolo tam päť chalanov. Je to úplný zázrak, že prežili,“ hovorí Ekkert, ktorého fotoaparáty a veľká časť výstroja skončili pod masou snehu.

„Lavína padla o pol deviatej večer. Zobrala všetky tri stany, čo tam boli. Chalani v kotrmelcoch padali 300 metrov,“ dodáva redaktor, ktorý má pred silou prírody rešpekt. „Bohovia nám boli naklonení. No dvaja výškoví nosiči boli dolámaní a omrznutí. Noc strávili vo výške 6 000 metrov, bosí a bez výstroja. Bolo to peklo.“

Zranení horolezci skončili v nemocnici v Káthmandu. Výlet sa pre nich skončil, oni sú však šťastní, že vôbec žijú. „Napriek všetkému sme sa hlasovaním dohodli, že pokračujeme ďalej,“ dodáva Ekkert, ktorého dnešný výstup desí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu