Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Gottova Lady Carneval vznikla vďaka litru pálenky!

Karel Gott bol aj vďaka piesni Lady Carneval milovaný celým národom. Zobraziť galériu (17)
Karel Gott bol aj vďaka piesni Lady Carneval milovaný celým národom.

PRAHA - Slavná Lady Carneval. Svet ju pozná v 36 jazykových mutáciách. V Česku je bezkonkurenčne najslávnejšou piesňou, ktorú kedy Karel Gott spieval, v Nemecku ju predbehla snáď len jeho Včielka Mája. Nebyť alkoholu, nikdy by však nevznikla...

Písal sa rok 1968. „Božský Kája“ už na hudobnej scéne pôsobil desať rokov, ale nehynúcu slávu získal až s karnevalovou lady. Tá vznikla len náhodou. Gott vyzval kamarátov skladateľa Karla Svobodu a textár Jiřího Štaidla, aby mu napísali pesničku, s ktorou by mohol súťažiť na festivale v Rio de Janeire.

„Kúpili sme si liter pálenky, pili sme a zrazu Jirka vykríkol slová: Lady Carneval. Ja som sedel pri klavíri a za desať minút to bolo hotové. A stal sa z toho šláger, pretože tá melódia má silnú pasáž, ktorá sa vám už navždy zavŕta do hlavy. Má i silné slovo, ktoré je ako zápalka,“ spomínal pred rokmi Karel Svoboda.

Pieseň vtedy v Riu triumfovala, vyhrala i tamojší hudobný festival. Pretože sa prvá spolupráca oboch umelcov podarila, spolupracovali spolu i na ďalších osemdesiatich skladbách, z ktorých mnohé zľudoveli. „Šesťdesiate roky boli pre umenie požehnaním,“ priznáva často Gott pri spomienke na vtedajšiu zlatú éru pre českú hudbu. Pieseň Lady Carneval má aj dnes bezkonkurenčné postavenie.

Karel Gott - Lady Carneval



Foto:Aha!
Zdroj: Aha!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu