Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Princ Harry sa vracia do vlasti

Princ Harry
Princ Harry

LONDÝN - Britský princ Harry sa po 10 týždňoch bojov s Talibanom nachádza na palube lietadla a vracia sa do vlasti. V piatok o tom informovala televízna stanica Sky News television. Britská armáda sa rozhodla "okamžite" stiahnuť princa Harryho z jeho nasadenia v Afganistane, pretože informačné embargo o jeho pobyte bolo porušené.

Ako uviedlo britské ministerstvo obrany 23-ročný princ musí opustiť krajinu potom, čo americká internetová stránka porušila zákaz informovania o jeho angažovaní, ktorý bol vydaný z bezpečnostných dôvodov na jeho ochranu.

"Po detailnom zvážení všetkých rizík sme sa rozhodli okamžite stiahnuť princa Harryho z Afganistanu," informovalo ministerstvo vo vyhlásení. Zároveň tiež odsúdilo "poľutovaniahodné" rozhodnutie určitých zahraničných médií informovať o princovej prítomnosti v krajine bez predchádzajúcej konzultácie s ministerstvom obrany. "Chceme požiadať médiá, aby sa zdržali špekulácií o súčasnom mieste pobytu, časovom harmonograme a pohyboch princa Harryho, kým sa nevráti do Británie," uvádza sa vo vyhlásení.

Britského princa Harryho, mladšieho syna princa Charlesa a zosnulej princeznej Diany, v polovici decembra tajne nasadili do bojov proti povstalcom z hnutia Taliban v nepokojnej afganskej provincii Helmand, kde pôsobí väčšina britských vojakov. Harry, ktorý je dôstojníkom pluku Kráľovského jazdectva, sa po viac ako štvrťstoročí stal prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý sa aktívne zapojil do bojov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu