Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Rasťo Ekkert o spolupráci s ŠtB

Rasťo Ekkert
Rasťo Ekkert

BRATISLAVA - Akčný jojkársky reportér Rasťo Ekkert (42) čelí obvineniam, že v minulom režime spolupracoval s ŠtB. V spisoch Ústavu pamäti národa sa totiž našlo v zozname spolupracovníkov aj jeho meno.

„Nevylučujem, že som niečo také podpísal, ale nevedel som, čo podpisujem,“ tvrdí Rasťo, ktorý chce svoje meno očistiť prostredníctvom krátkeho videa.

V pondelok podvečer Jojka zaradila na svoju stránku video, v ktorom Rasťo Ekkert vysvetľuje, ako to bolo s jeho údajnou spoluprácou so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). „Narukoval som k pohraničnej stráži do výcvikového tábora Malacky,“ začína svoju desaťminútovú spoveď Rasťo. Svoje rozhodnutie ísť k pohraničiarom odôvodnil tým, že si chcel vojenčinu odkrútiť v prírode a so psami. To, že sa jeho podpis objavil v spise ŠtB, Rasťo zdôvodňuje: „Dávali nám podpisovať milióny všelijakých vecí a priznám sa, že väčšinu z nich som ani nečítal, a nevedel som, čo podpisujem. Nevylučujem, že som niečo také podpísal,“ spomína si Ekkert na obdobie, keď mal len osemnásť rokov, a ako vyplašené ucho vraj robil to, čo mu nadriadení prikázali.

„Tieto zoznamy môžu ublížiť mnohým ľuďom. Na druhej strane medzi tými ľuďmi, ktorí sú na zoznamoch, sú aj takí, ktorí v tej dobe boli na vrchole svojej funkčnej sily. Tí ľudia sú stále vo vedúcich funkciách a vo svojej práci pokračujú... Tam (v spisoch) je pomiešané všetko dokopy a len ťažko sa dá posúdiť, kto naozaj bol eštebákom a kto sa na ten zoznam dostal takým spôsobom ako ja a mnohí ostatní," uzatvára tému eštebáckych spisov Rasťo.

Výpoveď Rasťa Ekkerta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu