Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Stephen Hawking: Chce letieť do vesmíru

Stephen Hawking
Stephen Hawking

LONDÝN - Geniálny astrofyzik Stephen Hawking chce na vlastné oči vidieť to, čo už desaťročia študuje - vesmír.

Svetoznámy vedec, postihnutý ťažkou chorobou nervového ústrojenstva, prezradil svoje želanie včera pri príležitosti svojich 65. narodenín. Do kozmu sa chce vydať v roku 2009 ako turista spoločnosti Virgin Galactic, ktorá chce na budúci rok začať s vesmírnymi zájazdmi.

Pred náročným letom čaká Hawkinga príprava. „Tento rok plánujem skúšobný let s nulovou gravitáciou a v roku 2009 chcem ísť do vesmíru,“ povedal profesor univerzity v Cambridgei. Let s nulovou gravitáciou je súčasťou tréningu astronautov, ktorí ho nazývajú aj „zvracajúcou kométou“. Lietadlo pri ňom lieta takým spôsobom, že ľudia sa dočasne dostávajú do stavu beztiaže. Po skúške závisí všetko od rozhodnutia majiteľa Virgin Galactic sira Richarda Bransona, ktorého SpaceShipTwo vynesie prvých šiestich ľudí do kozmu v budúcom roku.

Let stojí 100 000 libier (5,1 milióna Sk) a túto sumu chce profesorovi uhradiť samotný Branson. Pri vesmírnych letoch vyletí na orbitu kozmická loď, z ktorej sa potom vydá na let menšia loď s turistami. Tá sa dostane do vzdialenosti asi 110 kilometrov nad Zemou a bude sa pohybovať rýchlosťou 4 000 kilometrov za hodinu, čo je trojnásobok rýchlosti zvuku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu