Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ako mať zdravé zuby?

Zubný kaz patrí k najčastejšej ľudskej chorobe, ktorá postihuje väčšinu obyvateľstva na všetkých kontinentoch sveta. Aj kvôli tejto skutočnosti sa na Slovensku už niekoľko rokov uskutočňuje projekt Október - mesiac zdravých zubov, o ktorom si povieme niečo viac.

Počas októbra majú možnosť všetci záujemcovia zadarmo u zubných lekárov absolvovať preventívnu prehliadku. Rovnako sa dozvedia cenné informácie o správnom čistení zubov a význame prevencie, aby predišli vzniku zubného kazu. Do projektu sú zapojení zubári z celého Slovenska a ordináciu, do ktorej môžete v mieste svojho bydliska zájsť, sa dozviete na infolinke 800 109 290.

Prečo sa zuby kazia?
Každá potrava, obsahujúca čo i najmenšie množstvo cukru alebo škrobov, je zdrojom živín pre mikroorganizmy, ktoré svojou činnosťou vytvárajú v ústach kyslé prostredie. To pôsobí negatívne na zubnú sklovinu, čo je jedným z predpokladov vzniku kazu. Takže pravidelné čistenie zubov už od malička je namieste. Okrem toho je potrebné venovať pozornosť starostlivosti o ďasná, čisteniu jazyka a vnútornej strane líc, pretože práve tu sa baktérie hromadia.

Ako vybrať kefku
Kvalitné zubné kefky majú konce vlákien zaoblené a odborníci odporúčajú používanie vlákna strednej tvrdosti, ktoré sú šetrné tak k zubom, ako aj k ďasnám. Tiež si je dobré zapamätať, že pri prvých známkach opotrebovania - ako rozstrapkanie, vypadávanie vlákien je nutné kefku vymeniť. Dobré je tak urobiť minimálne každé 3 mesiace.

Prevencia zubného kazu:
- pravidelná a správna hygiena ústnej dutiny (vybranie vhodnej zubnej kefky a pasty s dostatočným obsahom flóru, naučiť sa správnu metódu čistenia zubov),
- obmedzenie cukrov, sladenej stravy a nápojov,
- zdravá výživa (pre vývoj zubnej skloviny je dôležitý prísun vitamínu A - mrkva, rajčiny, marhule, proti krvácaniu ďasien pomáhajú potraviny s vysokým obsahom vitamínu C - petržlen, žerucha, zemiaky, citrusové plody, jablká, špenát),
- pravidelné preventívne prehliadky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu