Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Modelov pokutovali za nosenie mejkapu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CHARTÚM - Pokutu za "nemravné" správanie uložil včera sudánsky súd siedmym amatérskym modelom, ktorí sa na módnej prehliadke v hlavnom meste promenádovali nalíčení. Každý má zaplatiť 200 sudánskych libier (viac ako 64 eur). Agentúre Reuters to povedal ich právnik.

Manekýnov po júnovej akcii zatkli sily verejného poriadku, ktoré v moslimskej severnej časti krajiny mnohokrát plnia funkciu mravnostnej polície.

"Súd mal za to, že boli nemravne oblečení. Domnieval sa, že nosenie mejkapu by mohlo byť urážkou mužov a umožniť ženám nalíčiť mužov je protizákonné," povedal právny zástupca Nabil Adib. Jeho klientom podľa práva šaría za "neslušné" správanie hrozilo až 40 rán a väzenie. Rovnakú pokutu ako modelovia dostala za nosenie mejkapu kvôli rovnakému obvineniu aj jedna účastníčka šou.

V roku 2009 kvôli noseniu "nemravných" nohavíc odsúdili sudánsku novinárku Lubnu Ahmad Husajnovú. Nosenie nohavíc islamské právo hodnotí ako nemravné. Pokutu 500 sudánskych libier (160 eur) za ňu po krátkom uväznení zaplatili novinárske odbory. Verdikt sa stretol s medzinárodnou kritikou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu