Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Proti kontrolám protestoval v spodnej bielizni

Jason Rockwood počas protestu
Jason Rockwood počas protestu

NEW YORK - Svojrázny spôsob protestu proti bezpečnostným kontrolám na amerických letiskách zvolil Američan Jason Rockwood. K bezpečnostnej kontrole na newyorskom letisku La Guardia dorazil oblečený len v spodnej bielizni. Včera o tom informoval denník New York Daily News.

"Chcem chlapcom z bezpečnostného oddelenia uľahčiť prácu," komentoval sarkasticky svoju cestu ku kontrolórom. Už vážnejšie však vyhlásil, že chcel upozorniť na spôsob, akým bezpečnostní pracovníci zaobchádzajú s cestujúcimi. "Procedúry, ktoré TSA (Úrad pre bezpečnosť v doprave) využíva, sú nedôstojné," zdôraznil tridsaťtriročný Rockwood.

Bezpečnostní pracovníci na amerických letiskách vyberajú cestujúcich, ktorí im nejakým spôsobom pripadajú podozriví. Títo pasažieri musia prejsť telesnými skenermi, ktoré ich kontrolórovi v inej miestnosti zobrazia nahé, hoci s rozmazanou tvárou. Kto kontrolu telesným skenerom odmietne, toho podrobia prísnej osobnej prehliadke, pri ktorej sa kontrolujúci úradník môže dotknúť aj intímnych telesných partií.

Podľa TSA denne telesnými skenermi kontrolujú približne dva milióny ľudí. Len dve percentá z nich, teda asi 40 000, odmietne prejsť skenerom a sú vystavené osobnej prehliadke.

Bezpečnostné kontroly, ktoré majú obmedziť riziko teroristického útoku, na internete kritizujú. Prieskum pre denník The Washington Post a televíznu stanicu ABC ale ukázal, že dvom tretinám Američanov používanie telesných skenerov nevadí. Polovica ale považuje osobné prehliadky za príliš prísne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu